Stonden bij de vorige productie (Drie musketiers) vooral de mannen stoer in de spotlight, dit keer mogen de vrouwen van Theatergroep Purple voor het voetlicht treden. “Bad Girls” is een rauwe musical over het leven in een vrouwengevangenis met ‘Celblok H’-achtige taferelen.

Bad Girls

De musical vertelt het verhaal van de idealistische nieuwe leidinggevende Helen Stewart (gespeeld door Palmyra) en haar worsteling met de gevestigde oude garde: hoofdbewaarder Jim Fenner (Ivar) en zijn team van cipiers waaronder sidekick Sylvia Hollamby (Astrid).

De situatie van Helen wordt gecompliceerd wanneer zij verliefd wordt op de charismatische gevangene Nikki Wade (Micky). De tragische dood van Rachel Hicks (Savanna) waarbij Jim Fenner betrokken is, leidt tot een fel protest van de vrouwelijke gevangenen waarin de twee geliefden Helen en Nikki haaks tegenover elkaar komen te staan.

Micky speelt een zeer geloofwaardige Wade. Ze maakt haar personage op het eerste gezicht koel en karakterloos maar al gauw komt de passie en het gebroken hart naar voren. Ivar (Fenner) heeft geen makkelijke rol. Het karakter dat iedereen na de eerste twee scenes al haat, en het wordt er gedurende het verhaal niet echt beter op. Ook de wat seksueel expliciete scenes zijn rauw en geloofwaardig en dat lijkt me geen makkelijke klus. Voor geen een castlid op toneel overigens.


Onder de gevangenen bevinden zich onder andere Shell Dockley, Denny Blood, Crystal Gordon, Noreen Biggs, de twee Julies en Yvonne Atkins. Ieder van hen zit een straf uit voor de meest uiteenlopende delicten en drukt daarmee haar eigen stempel op de verhaallijn. Wanneer het duidelijk wordt dat Fenner aast op de baan van Helen, bundelen alle vrouwen hun krachten om voor eens en voor altijd af te zijn van Jim Fenner.

Glansrol daarin is weggelegd voor Lesley Geusebroek die Shell Dockley speelt. Verbazingwekkend is de gelijkenis met Rebel Wilson (actrice in o.a. Pitch Perfect) en Lesley zet haar rol als meedogenloos leidster van de vrouwenvleugel geweldig neer.

De komische noot moet dan uit de hoek van de twee Julie’s komen.

De dames Marion en Nine zetten deze twee straatprostituees dan ook grappig neer maar niet te overdreven, het blijven dames met een rauw randje. Als Nine dan haar solo zingt (het telefoongesprek met haar zoon waarin ze opbiecht dat ze helemaal niet op reis is) is het drama goed te voelen en komt het lied echt binnen.

Bad Girls is een gewaagd en lastig stuk om te kiezen voor een musicalvereniging. Het feelgood dat bijvoorbeeld een Footloose of Hairspray moeiteloos meegeeft, moet hier uit een ander laag komen en dit zal voor het publiek ook vast even wennen zijn geweest. Maar aan het slotapplaus te horen was de hele zaal dolenthousiast over deze versie, neergezet door Theatergroep Purple. Gelukkig mogen ze allemaal we na dit weekend wel weer met vervroegde vrijlating, want er zal alweer snel begonnen worden aan de voorstelling voor volgend jaar. Dan staat ‘Heerlijk duurt het langst’ op de agenda.

Meer informatie op https://theatergroeppurple.nl/

Klik hier voor de fotoreportage