Hoor je de naam Ruth Jacott, dan denk je meteen aan de vrouw met de gouden stem en de lekkere nummers. Zo ook vanavond tijdens haar première van haar nieuwe theatershow ‘Ruth’. Na een knallende opening (Hartslag) nam ze ons mee op reis door haar repertoire met nummers van haar nieuwere album (o.a. Ik adem je in), maar ook langs de ‘gouwe ouwe’ (o.a. Ik kan echt zonder jou). Wat heeft ze een fijne, krachtige stem, wat zingt ze makkelijk, wat heeft ze een energie en wat straalt ze plezier uit. Ze laat je je welkom voelen bij haar show, is dankbaar voor het enthousiasme dat uit het publiek komt en ze is ook niet vies van een beetje zelfspot.

Ruth werd ondersteund door een 5-koppige liveband die je naast hun muzikale kunsten versteld doet staan van hun prachtige stemmen en een onverwacht leuke choreografie. Dan het licht, dit was spectaculair en perfect passend bij elk gedeelte, heel mooi gedaan. Tijdens het begin van de show leek het geluid niet goed op zijn plaats te vallen, maar naarmate de avond vorderde, was dit weer opgelost en genoot iedereen van de heldere tonen.

Ruth haar kleding is ontworpen door Monique Collignon en daarmee verraste ze ons keer op keer. Prachtige glitterjurken, pofmouwen, capes, hoeden en zelfs een jurk met daarin de kleuren van de Surinaamse en Nederlandse vlag verwerkt, niets was te gek. Over Suriname gesproken, ze is trots op haar roots, maar benadrukt stellig dat ze niet kan en wil kiezen tussen Suriname en Nederland, want ze is beide. Powervrouw! Ook erg swingend was het Surinaamse nummer dat ze vertolkte (Sranang) met daarna een op en top Nederlands nummer (Ik hou van Holland)ruth 2

Tussen de nummers door is ze openhartig, swingt ze de sterren van de hemel, verraste ze ons met enkele snelverkledingen en liet ze je de teksten uit de nummers echt voelen.

Ook erg fijn om te horen was de medley van Nederlandse liedjes van haar gewaardeerde collega’s (o.a. Ik wil niet dat je liegt, Telkens weer). Liedjes die ze toentertijd graag zelf had willen zingen door de mooie teksten of melodie en daar nu vanavond een momentje voor nam.
Aan het eind van de show ging iedereen uit zijn dak op nog enkele van haar grote hits (Vrij met mij, Vrede), dat was een prima afsluiter van een prima avond.
Wat een stem, wat een vrouw, wat een show!

ruth 3

Ruth is t/m 1 mei te zien in de Nederlandse theaters. Voor meer info: www.ruthjacott.nl

Verslag: Rosalie Kyvon
Foto’s: Roy Beusker