De laatste rechte lijn naar de première van Daens is ingezet, en wel met een toonmoment dat vanmiddag plaatsvond. Studio 100 bracht de eerste vijftien minuten van wat opnieuw een musicalspektakel belooft te worden exclusief in preview voor de pers. Musicalsites was erbij.

Verhaal

De musical Daens neemt ons mee terug naar het Aalst van 1888. De bevolking werkt er onder erbarmelijke omstandigheden in de textielfabrieken: ze worden misbruikt en uitgebuit door de rijke fabrieksdirecteuren. Zo is de situatie die priester Adolf Daens (Peter Van de Velde), na een conflict met Bisschop Stillemans (Jo De Meyere), aantreft wanneer hij terugkeert in zijn geboortestad Aalst. De plaatselijke industrieel heeft de helft van zijn arbeiders ontslagen en wordt gesteund door de voorzitter van de Katholieke Partij. 

Daens verzet zich tegen deze ontslagen en tegen de wantoestanden in de textielfabrieken.

In zijn strijd krijgt Daens de steun van Nette (Free Souffriau), pas zeventien maar al kostwinner voor haar hele gezin. Ook de liberalen en de socialisten kiezen de kant van het volk. Eén van die socialisten is Jan De Meeter (Jelle Cleymans). Te midden van de sociale onrust en de barre levensomstandigheden ontstaat er een verboden liefde tussen het katholieke meisje en de doorwinterde socialist.

Daens 2.0

Twaalf jaar geleden, op 4 oktober 2008, bracht Studio 100 het alom bekende verhaal van Louis Paul Boon, gebaseerd op de filmbewerking van Stijn Coninx, voor de eerste keer op de planken. De voorstelling ging toen door in het oude postgebouwen van Antwerpen en was tot dan toe, met een verkoop van zo’n 220.000 tickets, het grootste project dat Studio 100 ooit op poten had gezet. Nu, twaalf jaar later, kan opnieuw van een immens succes gesproken worden. Er zijn namelijk al 180.000 tickets de deur uit, nog voor er ook maar één voorstelling gespeeld is. Een prestatie waarop vele andere productiehuizen alleen maar jaloers op kunnen zijn.

Toch zal deze versie het verhaal van Daens naar een nog hoger niveau tillen. Er wordt gesproken van een 2.0-versie. Door middel van de technische faciliteiten waarover Studio 100 momenteel beschikt, zoals onder andere de rijdende tribunes en hoofdtelefoons die bekend zijn van 40-45, zal het spektakel nog intenser beleefd kunnen worden dan twaalf jaar geleden het geval was.

Preview

Tijdens de preview die we te zien kregen werd de toon van het stuk meteen gezet. Het publiek wordt gekatapulteerd naar de stad Aalst van de negentiende eeuw, waar arbeiders zich dag in, dag uit uit de naad werken om in leven te blijven. “Hun leven heeft een maat, maar kent geen melodie”. We komen terecht in een weverij die prachtig vormgegeven is met verrijdbare machines en choreografieën die het industrieproces uitbeelden. Daarnaast konden we in de eerste minuten van het stuk de sfeer opsnuiven in een café, viel er een eerste slachtoffer van de kapitalistische maatschappij en reed er een trein over het toneel. Als dit een voorbode is van we de rest van het stuk nog zal brengen, belooft het opnieuw een spektakel te worden om u tegen te zeggen.

Vanaf 21 februari kan u in het Studio 100 Pop-Up Theater gaan genieten van Daens 2.0. Nog geen kaartje bemachtigd? Geen probleem! De musical is nu al verlengd tot februari 2021.

Meer informatie vind je hier

Lees ook:
Peter Van de Velde: “Ik wil een mooie, geloofwaardige Daens neerzetten”

Verslag, foto’s en video; Lieze Jacobs