De zenuwen stonden gisteren(zaterdag)avond toch wat strakker gespannen dan anders bij Josefien Derijcke uit Kalmthout. Het is dan ook niet niks, als 13-jarige het podium van een voor de (Vlaamse)première van ‘Annie, de Musical’ volgelopen Kursaal Oostende moeten betreden voor je eerste hoofdrol, samen met gevierde professionals als Deborah De Ridder, Willemijn Verkaik, Edwin Jonker en Doris Baaten, én wetende dat je daarmee in de voetsporen treedt van o.a. Laura Tesoro(2008), Pommelien Thijs (2012) en diezelfde Deborah De Ridder, die als 9-jarige de rol van het roodharige weesmeisje vertolkte.

Maar zoals wel vaker bij de absolute toppers, bezweek Josefien niet onder die zenuwen maar zorgden ze er net voor dat ze die extra focus kon pakken en een werkelijk prachtige prestatie neerzette. Zowel met haar zang als spel overtuigde ze en vertederde ze het publiek. Het ovationele applaus na haar weergaloze ‘Morgen’, de nieuwe, Nederlandstalige versie van de iconische Annie-classic ‘Tomorrow’, was dan ook meer dan verdiend.

 
 

Het publiek genoot met volle teugen van deze nieuwe musicalversie van ‘Annie’, waarin met een ijzersterke Doris Baaten voor het eerst in de opvoeringsgeschiedenis van de musical een vrouw het ambt van president opnam en een verpletterende Edwin Jonker als eerste zwarte acteur – in de musicalversie – de rol van Oliver Warbucks, op indrukwekkende wijze overigens, inkleurde.

Verder niets dan lof en open doekjes voor “onze” Deborah De Ridder, die als Grace Farrell nog maar eens haar fantastische kwaliteiten toonde en haar persoonlijke Annie-cirkel rond maakte, en de verbluffende Willemijn Verkaik, die als de gevreesde Juffrouw Hannigan (“eindelijk” hoorden we het Vlaamse publiek meermaals zeggen) haar internationaal gelauwerde ster nog eens liet schitteren in Vlaanderen!  

Speciale vermelding zeker ook voor Amber Metdepenningen (8 – Hemiksem), Ayco Vanderkelen (11 – Voorde), Robbe de Villa (11 – Hoevenen), Amy Quick (11 – Brasschaat) en Romy Van Minnebruggen (11 – Brasschaat), die als collega-weeskindjes van Annie een vlekkeloze prestatie wisten neer te zetten.

 

De staande ovatie na afloop viel als een warm deken over de cast en vormde een prachtige afsluiter van een meer dan geslaagde musicalavond. Wij weten alvast met welk deuntje in het hoofd het premièrepubliek de Oostendse nacht introk en dat de komende dagen/weken er niet uit zal verdwijnen…  

U kan zelf nog gaan genieten van ‘Annie, de Musical’ in Kursaal Oostende (17 november), Capitole Gent (20 t/m 24 november) of Stadsschouwburg Antwerpen (18 febr. t/m 1 maart 2020). Tickets & info: www.musichall.be
 
Foto’s: Luk Monsaert