Vandaag ging in Theater de Maagd in Bergen Op Zoom de musical ‘Suske en Wiske De Circusbaron’ in première. Suske en Wiske bestaan 70 jaar en daarom is van het stripboek een musical gemaakt.

Er was veel beweging voor het theater. Toen ik dichterbij kwam, zag ik een jongleur bezig en twee acrobaten. De toon voor de voorstelling was wat mij betreft gezet.

Op de uitnodiging van de musical stond dat de dresscode casual chique was met een rood accent. Dat zorgde voor een ontzettend leuke sfeer in de foyer. Mensen liepen in verschillende kledij, maar het rode accent viel bij iedereen op. Ook waren er meiden met het welbekende strikje van Wiske in hun haar en ook het popje Schanulleke uit de strip ontbrak niet; kinderen liepen met het popje in de hand.

Omdat de musical voor de hele familie is, was de foyer vol met kinderen en hun ouders. De kinderen konden niet stil blijven zitten voordat ze naar binnen konden en ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet kon wachten om naar binnen te gaan. De zaal ging open en het publiek stroomde langzaam binnen.

Suske en Wiske doorloop 1

De show begon met een ontzettend vrolijk, opzwepend muziekje. Het doek ging open en daar stonden Suske en Wiske. Er verscheen een grote glimlach om mijn mond en deze is de hele voorstelling niet meer verdwenen. Bij de titel van de musical denkt een volwassene zonder kinderen misschien al snel: ‘Da’s niks voor mij.’ En geloof me, ik dacht precies hetzelfde toen ik het theater binnenstapte. Maar wat had ik het bij het verkeerde eind! De musical vond ik zo waanzinnig leuk dat ik soms vergat dat het eigenlijk vooral voor kinderen gemaakt is. De striphelden uit de stripboeken kwamen tot leven op het podium en al snel vergat ik dat dit eigenlijk stripfiguren zijn en geen echte personen. Ik werd meegesleept in het verhaal en wat zit de musical goed in elkaar! Het verhaal is van begin tot eind erg begrijpelijk (ook voor de kinderen) en de muziek en de choreografie past perfect bij elk deel van de musical. Later las ik in het programmaboekje (dat tevens het stripalbum bevat) dat de choreografieën gemaakt zijn door degene die Suske vertolkt: Stijn Mac Gillavry. Wat heeft hij goed begrepen hoe een choreografie bij een lied moet passen. Daarbij kan Stijn ontzettend goed acteren en zingen. Ook zijn tegenspeelster Wiske: Liset Vrugteveen verdient een aparte benoeming. Haar stem is loepzuiver en ze speelt de rol van Wiske fantastisch, maar voegt ook een deel van haar zelf in het personage toe, erg knap om te zien.

Suske en Wiske doorloop 8

De rollen van Lambik (Robbert van Unnik), Tante Sidonia (Eline Smidt) en Jerom (Erik Plageman) zijn ontzettend komisch en buiten het feit dat de acteurs en actrice de rollen waanzinnig goed vertolken, zingen ze allemaal de sterren van de hemel. Absoluut een naam op apart te noemen is Ben Cramer. Als meneer Cramer op het podium verschijnt, staat er echt iemand. Hij speelt zijn rol als ringmeester meesterlijk, maar weet ook een vleugje Ben Cramer toe te voegen. Over zijn zang hoef ik het niet te hebben, dat Ben kan zingen weet je van te voren. Ook de iets minder bekende rollen worden prachtig vertolkt. De acteurs en actrices (Bart Mijnster, Nienke Strik, Kick Spijkerman, Sanne Selbeck en Kevin Nieuwhof) zingen waanzinnig, acteren erg geloofwaardig en kunnen daarbij waanzinnig goed dansen en voeren gave circusacts uit.

Suske en Wiske doorloop 66

Ik verliet het theater met een grote glimlach die er vanaf het begin van de voorstelling al op getoverd was en daarbij gaat de muziek ook niet meer uit mijn hoofd. Al deze ingrediënten zijn voor mij wat musical zo fantastisch maakt.

De musical is een aanrader voor jong en oud en is nog meer dan 100 keer te zien in Nederland.

Lees ook: Een kijkje in de keuken bij Suske en Wiske
Door: Milou van de Wiel
Foto’s: Peggy de Haan