Vandaag 26 september 2014 was het dan eindelijk zo ver: de première van de gloednieuwe musical met bovenvermelde titel vond plaats in het Efteling Theater in Kaatsheuvel. De Efteling heeft alles uit de kast gehaald om de gasten een warm onthaal te geven.

Een mooie rode loper lag klaar om eenieder te ontvangen, waarbij veel kinderen verkleed naar deze première kwamen als de sprookjesfiguren die enkele tellen later op het toneel zouden verschijnen: Roodkapje, Assepoester, schattige kleine draakjes etc.: de kids waren er helemaal klaar voor! Zij werden onthaald door een heuse lakei en de overenthousiaste kinderen van het kinderkoor Tutta Musica uit Voerendaal (Limburg); Tutta Musica is op 6 juli jongstleden als winnaar uitgeroepen tijdens een kinderkorenwedstrijd welke de Efteling had uitgeroepen om te mogen optreden tijdens deze première. *

Op de rode loper verschenen niet alleen premièrebezoekers, maar ook enkele Bekende Nederlanders waar van sommigen hun kinderen/neefje een rol speelden in de kindercast. Zo zagen wij o.a. Frans Bauer, Ankie van Grunsven, kinderboekenschrijver Paul van Loon en Roy Donders en voltallige familie (mèt eigen cameraploeg) verschijnen op de rode loper. Eenieder nam ruimschoots de tijd om de pers te woord te staan en hun kind/familielid aan te prijzen. De spanningen waren soms van de gezichten af te lezen, want vader/moeder/oom stonden dan wel regelmatig in de schijnwerpers, maar nu werd de aandacht vooral gericht op hun nageslacht.

7D 8917

Rond 15.45 uur hadden alle aanwezigen zich genesteld in de pluchen stoelen van het mooie Efteling Theater. Voor enkele gezinnen stonden er helemaal vooraan zelfs houten VIP-familiebanken met mooie Efteling-kussens, zodat zij de voorstelling vanaf de eerste rang prima konden bekijken (maar vooral: beleven). Plots: het licht uit… en de warme stem van de Sprookjesboom (denk aan de televisieserie van enige tijd geleden) klonk door in het theater en eenieders aandacht werd gezogen naar het prachtig weergegeven sprookjesbos op het toneel.

Een handbespeelde eekhoorn, konijn en specht startten met een vrolijk openingslied en de meeste kinderen wiebelden al op hun stoel: zij wilden meezingen en –dansen, het was tenslotte feest! Men volgt het verhaal: het gehele sprookjesbos is in rep en roer, want het jaarlijkse grote muziekfeest is aangekondigd en veel sprookjesfiguren willen graag de eerste prijs winnen tijdens dit festijn. Het een na het andere karakter verschijnt op het podium en er ontstaat een mooi verhaal met spanning, maar vooral met humor! Ook is er een muziekjuffrouw die met enkele leerlingen is verdwaald en bijna per ongeluk dit muziekfeest redt van de ondergang. Het aanwezige publiek wordt meegezogen in het verhaal en regelmatig wordt een bijdrage van hen verwacht, waardoor ook zij een soort rol spelen in deze musical. De cast speelt ook regelmatig tussen het publiek door, waardoor er een haast persoonlijke sfeer ontstaat; je zou bijna zeggen: sprookjesachtig…

Hoofdrolspelers in dit stuk zijn weggelegd voor o.a. sprookjesbosbewoners Langnek, de heks van Hans & Grietje, Roodkapje, Assepoester, de Wolf van de Zeven Geitjes, de draak van o.a. Doornroosje, Klein Duimpje en geitje Benjamin. Uitstekende podiumprestaties voor slechts 6 hoofdrolspelers die zich om de paar minuten omschakelen van het ene in het andere karakter; een topprestatie! Ook complimenten aan de rol die de kinderen in dit stuk spelen met realistische uitdrukkingen die op hun gezichten verschijnen al naar gelang de emoties op het podium. Dit volledige team krijgt het binnen ‘no time’ voor elkaar om kinderen op te laten springen en mee te laten roepen, zingen en vooral dansen; regelmatig zijn zowel podium als zaal één groot feest! Vooral de humor van de Heks en de Wolf werkt erg aanstekelijk en deze twee spelers verdienen dan ook een extra compliment voor hun inbreng in het geheel.

7D 8889

Wil je dit ook zelf (eventueel met kinderen) meebeleven? Dat kan. Kaarten zijn tegen schappelijke prijzen verkrijgbaar op de website van de Efteling: http://www.efteling.com/NL/Theater/Theater-Reserveren.html

De voorstelling duurt ca. 1 uur en een kwartier, zonder pauze.

Onze welgemeende complimenten aan de cast die dit alles mogelijk maakt:
Muziekjuffrouw Wieneke Remmers
Draak, Wolf en Klein Duimpje Thijs van Empel
Assepoester en geitje Benjamin Amy Galatá
Langnek, Ezel en Ko Kabouter Niels van der Gaarden
Heks en Roodkapje Janneke Iking
Poppenspeelster Laura van Bentum
Naast hen natuurlijk de mensen van o.a. de regie, het licht, de techniek, vormgeving, kostuums en de componist.

Een team van 22 kinderen vormt de kindercast in steeds wisselende bezetting. Bij iedere voorstelling zullen ca. 7 kinderen buiten de vaste cast eenmalig in dit spektakel mogen meespelen. Tijdens deze première waren kinderen van o.a. Rian Donders en Frans Bauer eenmalig te bewonderen.

Verslag: Monique Picocrie

Bekijk hier de foto’s van Eveline Bogers

Bekijk hier de foto’s van Monique Picocrie