Opnieuw nodigde Studio 100 de pers uit in zijn Pop-up Theater om de volgende stap in de richting van de première van ’40-45’ mee te beleven. Na de presentatie bij het startschot van de repetities, werd nu kort getoond wat al dat repeteren heeft opgeleverd: met een tien minuten durende preview zette Studio 100 de toon voor het hele spektakel.

“Dit is een belangrijk moment voor ons”, legt Anja Van Mensel, CEO van Studio 100, uit. “Ikzelf heb het script al tientallen keren doorgelezen, maar vandaag geven we het stuk voor het eerst weg.” Een spannende dag dus, niet alleen voor de cast, maar ook voor de hele crew achter de schermen. “Ondanks dat het maar de eerste tien minuten van het stuk zijn, is het toch heel anders dan een repetitie. Iedereen staat klaar. Nu is het voor echt”, aldus Herbert Flack (speelt Leon).

Nu al een waanzinnig succes

Studio 100 schiep al hoge verwachtingen met zijn ambitieus project. Dat bewijst de ticketverkoop, die keihard gaat. Er zijn al meer dan tweehonderdduizend kaartjes de deur uit, nog voor ook maar één voorstelling gespeeld werd. Bovendien zijn er al meermaals extra shows ingepland die de blijvende vraag naar tickets moeten opvangen.

In de eerste tien minuten

Het verhaal start in Cinema Rex, een Antwerpse filmzaal. Vader Emiel (Lucas Van den Eynde) bezingt er hoe het einde van de oorlog in zicht is, maar dat de Duitsers nog steeds de hele stad aan het vernielen zijn. In de Rex, daarentegen, heerst er een ontspannen sfeer. Hier kan hij de wrede oorlog vergeten. Vervolgens maken we een sprong terug in de tijd, naar 1940, het begin van de oorlog. We zien een dorpstafereel: iedereen in de bezette stad is ontregelt en onzeker. Wat zal de oorlog brengen? We maken ook voor het eerst kennis met de broers Louis en Staf (Jonas Van Geel en Jelle Cleymans), de ene garagist, de andere dokter in spe. Wanneer ze thuiskomen, blijkt dat er een aantal Duitse officiers zullen intrekken bij hen thuis. De oorlog komt letterlijk tot in hun woonkamer.

Spektakel alom

Dat ’40-45’ een spektakelmusical zal zijn, is alleszins niet gelogen. Het was al langer bekend dat er acht tribunes en acht led-wanden afzonderlijk zullen rondrijden op het speelvlak. Zo ontstaan er verschillende composities die meer dynamiek in het acteerspel, maar ook in het publiek brengen. Dat op zich zorgt al voor een uitzonderlijke beleving. Het gaat letterlijk alle kanten op: zowel de tribunes, de led-walls, als de acteurs komen van overal! Als toeschouwer zit je er middenin. Maar er is méér. In de eerste tien minuten van het stuk stort er al een gebombardeerd vliegtuig neer. Als dat geen spektakelgehalte is?! Dat alles wordt nog eens kracht bijgezet door de hoofdtelefoons die het publiek opgezet krijgt. Elk detail komt zo tot in je oor. Zelfs gefluister is perfect hoorbaar. Bovendien kan elke toeschouwer de intensiteit van de geluidsoverdracht met een individuele volumeknop regelen naar zijn voorkeur. Als de preview een voorbode is van de volledige musical, lijdt het geen twijfel dat de hoge verwachtingen ingelost zullen worden.

Kijk voor meer informatie op: https://40-45.live

Groepsfoto: Studio 100
Verslag en overige foto’s: Lieze Jacobs

Lees ook:
‘40-45’ uit de startblokken
Wereldprimeur voor technische hoogstandjes musical 40-45
Opnieuw verlengingen voor spektakel musical 40-45