Twee totaal verschillende diva’s, één vriendschap, of misschien wel liefde. Marlene Dietrich met elegantie, discipline en controle en Edith Piaf als rauwdouwer, ‘levend’ en totaal niets om uiterlijk gevend. Hun basis voor een innige vriendschap. Voor vele mensen een onbekend gegeven, deze band tussen beide dames. Komen we te weten waarom die band uiteindelijk is verbroken?

Het fijne van deze voorstelling is dat men er blanco in kan gaan. Er hoeft niets ingelezen te worden, want de grootste feiten komen vanzelf naar voren, waardoor je de personen al een beetje leert kennen. Maar is er al eerdere interesse geweest, dan zal het herkenbaar en extra interessant zijn om hun levenslopen in elkaar gevlochten te zien.

We zien kluizenaar Marlene Dietrich, aan het eind van haar leven, dicht omringd door haar persoonlijke bezittingen. Met Edith Piaf, in feite ten tijde al enige tijd overleden, gaat ze terug naar het verleden en de mannen in hun leven. De iconen vulden elkaar goed aan en bleven van elkaar houden, ondanks hun uiteenlopende persoonlijkheden. Waardoor ook de vraag rees: Wie is de beste? Filmster Dietrich of zangeres Piaf?

In bed met 2017 013

Frédérique Sluyterman van Loo (o.a. Billy Elliot, Sunset Boulevard) en Irene Kuiper (o.a. Billy Elliot, Sister Act) spelen een fantastische respectievelijk Dietrich en Piaf. Ger Otte (o.a. Ciske de Rat, Mary Poppins) neemt naast het knap live bespelen van de instrumenten, met gemak de diverse mannenrollen voor zijn rekening. Frédérique ís Marlene: elegant en serieus. Irene vervult Piaf met verve: Uitbundig en brutaal. Er zit vaart en humor in de voorstelling, maar er zijn ook mooie stiltes en serieuze momenten. Er is een goede balans gevonden tussen realiteit en fictie, waardoor we een fijn binnenkijkje krijgen in het leven van Marlene en Edith.
Het samenspel met Ger, maar ook met elkaar, is pakkend, humoristisch, serieus en gedrieën voelen ze elkaar goed aan. Qua spel, maar ook qua stemmen. Zo verschillend als de karakters worden gespeeld, zo verschillend zijn ook hun stemmen, die daardoor dan ook weer mooi bij elkaar passen.

In bed met 2017 002
De uitwerking van kleine gebaren, geluidjes, accenten en houdingen van de personages dragen ook sterk bij aan het neerzetten van deze verrassende voorstelling. Alles is mooi gedoseerd zonder dat het wordt overdreven.

De kostuums zijn simpel, maar doeltreffend. Voor Edith één en dezelfde jurk, want: geen klik met kleding. Voor Marlene diverse wisselende chique kledingstukken, want: stijlvol.
Gedurende de gehele voorstelling wordt met het licht een fijne sfeer gecreëerd, wat extra bijdraagt aan de beleving van de gedachtegang van Dietrich en Piaf
Ook de muziek is niet wat men denkt dat het gaat zijn. Het is geen opsomming van hun grootste nummers, maar juist gedeelten ervan. Zelfs muziek van iconen van jaren later horen we voorbij komen.

In bed met 2017 019

Schrijver Daniel Cohen bracht een idee van Frederique en Irene tot leven en dat resulteerde in dit theaterstuk, dat aan het applaus te horen zeer werd gewaardeerd!

In bed met Dietrich en Piaf is t/m 30 december te zien in de diverse theaters in Nederland.

Voor meer informatie: www.inbedmetdietrichenpiaf.nl

Video: Rob de Haan
Verslag: Rosalie Kyvon
Foto’s: Neeltje Knaap