vijfsterren

 

In het Zaantheater zagen wij een hele indrukwekkende première van Emma Wil Leven, gespeeld door Lisse Knaapen.

De voorstelling gaat over de 18 jaar geworden Emma die kampt met de eetstoornis anorexia en hier jarenlang tegen streed. Emma’s grootste wens was om een documentaire over haar leven te maken en dat is gelukt. Tv-maker Jessica Villerius zette dit document in elkaar met behulp van materiaal dat Emma zelf maakte en met interviews met betrokkenen. Naar aanleiding hiervan is er naast een boek ook dit toneelstuk ontstaan om Emma’s boodschap door te geven: Willen leven.

Lisse Knaapen

Lisse Knaapen (o.a. Codarts Rotterdam, Sky, Intouchables) bracht deze voorstelling in haar eentje en deed dat zeer indrukwekkend. Ze speelde indringend, zonder het te dramatisch te maken. Emma’s grappige kanten werden ook belicht en daarmee bracht ze af en toe ook een beetje lucht in dit zware en serieuze onderwerp. Er werd gelachen, maar daarnaast zag je ook goed de strijd die dit meisje heeft moeten leveren. Lisse heeft een hele natuurlijke en ook krachtige manier van spelen en ze neemt je daardoor meteen mee in het verhaal. Ze durft ook stiltes te laten vallen, maar je blijft geboeid.

Ze speelde op een vloer die bestond uit de beschrijving hoe je een kraanvogel moet vouwen. Kraanvogels staan voor voorspoed en geluk en worden gevouwen voor en ook vaak door mensen die ernstig ziek zijn. Met uiteindelijk duizend gevouwen kraanvogels wordt diegene een wens gegund; beter worden. In het stuk komen de kraanvogels ook nog even ter sprake. Boven haar hingen spiegels met breuklijnen en om haar heen stonden diverse microfoons die de stem van een tweede persoon in Emma’s hoofd voorstelden. Deze stem, soms ook wel Petra genoemd, werd ook gespeeld door Lisse en stelde het ‘monster’ voor dat Emma dwingt om niet te eten. Op een hele lieflijke en ook wel dwingende manier werd dit gebracht, zodat je meekrijgt hoe verleidelijk het voor Emma geweest moest zijn om naar deze stem te luisteren.

Een heftige scène was waarin Emma moest eten en daarna niet weer gelijk mocht gaan bewegen om de calorieën weer kwijt te raken . De microfoonsnoeren werden hierbij gebruikt en Lisse liet hierin de kracht van het verzet zien en het niet te willen eten en willen bewegen. Ook zagen we stukken waarin ze intensief bewoog, bijvoorbeeld op het hockeyveld, want Emma wilde hierin nèt steeds een tikje verder gaan, waardoor ze het zichzelf te moeilijk maakte en zo eigenlijk doorsloeg.

Emma ging naar Portugal om beter proberen te worden, maar de ziekte was in haar geslopen, haar lichaam was op vanbinnen. Het stuk raakt je en hoewel je weet dat ze het niet heeft gehaald blijf je toch hopen dat ze wél beter wordt.  Je voelt de onmacht.

Dit verhaal moet verteld worden, Emma heeft de aanzet gegeven en Lisse heeft dit prachtig weten te brengen.

Emma Wil Leven is van januari t/m mei 2019 te zien in diverse theaters in Nederland. Voor meer informatie: www.solostories.nl

We spraken al eerder met Lisse: Geslaagde generale voor;Emma wil leven en Wij spraken met Lisse Knaapen over;Emma wil leven

Foto’s: Rob de Haan
Verslag: Rosalie Kyvon