Dinsdag 28 augustus vond de première plaats van de toneelvoorstelling De Vagina Monologen. Deze voorstelling is niet voor de poes. Nou ja, eigenlijk juist wel.

De voorstelling is gebaseerd op interviews die de Amerikaanse schrijfster Eve Ensler hield met tweehonderd vrouwen over hun vagina. Tijdens deze gesprekken bleek dat het onderwerp “De Vagina” heel wat gêne met zich mee brengt. Maar dat er ook heel wat te praten valt over dit gevoelige plekje.De vertaling is gedaan door Barbara van Kooten en regie door Arjan Schoolderman.

De voorstelling bestaat uit tien monologen die door drie bekende vrouwen worden voorgelezen. De bekende dames komen  uit de werelden van literatuur, televisie, theater, sport en politiek. Welke vrouwen u gaat zien, blijft een verrassing en dat zorgt ervoor dat elke voorstelling weer anders is.

De vrouwen worden bijgestaan door een muzikant, Kim Soepnel op de contrabas. Zij weet prachtig met muziek de monologen nog meer sfeer mee te geven.

Voor de première waren Myrna Goossen, Catherine Keyl en Kim Pieters aan de beurt.

Zij zorgden voor hilarische, maar ook ontroerende momenten. Zo komen in het begin van de voorstelling alle benamingen voor de vagina aan bod. Het lachen kan daar al beginnen. Maar door monologen van vrouwen die een verkrachting hebben meegemaakt of als kind soldaat de meest verschrikkelijke dingen hebben beleefd, word je ook ontroerd en is de zaal muisstil. Bijzonder is hoe beeldend er wordt verteld. Er komt in de voorstelling ter sprake dat veel vrouwen hun vagina nog nooit hebben gezien. Maar door de beeldende wijze van vertellen is dit ook niet meer noodzakelijk. Ook de interactie met het publiek zorgt voor mooie momenten. Deze voorstelling geeft u de kans om een keer keihard “KUT” in een theater te roepen. De eerste keer is het publiek nog wat voorzichtig met deze uitspraak, maar door Myrna Goossen werden we uitgedaagd om het eens lekker hard te roepen.
De Vagina monologen was ruim tien jaar geleden voor het eerst in Nederland te zien. En doordat in de voorstelling werkelijk alle zaken rond de vagina besproken worden, is dit stuk veelbesproken en deed het heel wat stof op waaien. Deze voorstelling was een groot succes. Het is fijn dat de mensen De Vagina Monologen weer kunnen zien. En wij verwachten dat het weer een groot succes gaat worden.

Vrouwen die spelen: Adelheid Roosen, Adriënne Kleiweg, Anita Witzier, Birgit Schuurman, Cystine Carreon, Diana Dobbelman, Frédérique Spigt, Gerda Cronie, Hetty Heijting, Izaline Calister, Jelka van Houten,Céline Purcell, Marga van Praag, Mariska van Kolck, Marlijn Weerdenburg, Meral Polat, Myrna Goossen, Nelli Cooman, Noraly Beyer, Ouwehoeren (Martine en Louise Fokkens), Renée van Wegberg, Ricky Koole, Sarah Chronis, Saskia Temmink, Sonja Barend, Suzan Seegers, Tante Es, Trudy de Jong en Violet Falkenburg e.a.

De Vagina Monologen is tot en met december 2012 exclusief te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Voor meer informatie: www.bostheaterproducties.nl en www.delamar.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Verslag: Jennifer Peters
Foto’s: Rob Bakker