De locatie was wat vreemd voor een musical, het Concertgebouw in Amsterdam, maar desondanks was het volop genieten voor het publiek. Jongeren in de leeftijd van 16 t/m 26 jaar speelden samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest het verhaal van West Side Story. West Side Story is een klassiek verhaal dat nog steeds eigentijds is.

De verhaallijn is een vrije bewerking van het verhaal van Romeo en Julia en speelt in dit geval tussen Pools/Amerikaanse en Puerto Ricaanse straatbendes in de Upper West Side van New York City. Tony en Maria worden verliefd op elkaar, hoewel ze bij de verschillende bendes behoren. Tony hoort bij de Jets, en de Puerto Ricaanse Maria hoort bij de Sharks. Beide straatbendes vechten om de heerschappij over de straten van New York, waardoor Tony en Maria ze eigenlijk rivalen zijn. Toch is hun liefde voor elkaar te sterk en kunnen ze elkaar niet los laten ondanks de onderlinge strijd.

Een aantal castleden is (ex) student van o.a. Fontys, de AHK en de Nederlandse Musical Academie. Studenten van ROC Mondriaan hebben de acteurs/zangers aangekleed in jaren ’50-stijl. Deze tweede- en derdejaars studenten volgen de opleiding mode-maatkleding, niveau 4, bij de School voor Mode aan het Leeghwaterplein in Den Haag.

West Side Story dress rehearsel-4

Terence van der Loo nam de rol van Riff voor zijn rekening en deed dat op magistrale wijze, vol vuur en passie. Als echte aanvoerder leidde hij zijn Jets de strijd in. Niet wetende wat de afloop zou zijn. Floor Krijnen kreeg een open doekje na “Amerika” dat zij als echte Puerto Ricaanse met haar mooie lange donkere krullen bracht, met de passie en felheid die je in de rol van Anita mocht verwachten. Vol verachting voor het land waar ze vandaan kwam. In het land van onbegrensde mogelijkheden, Amerika. Bastiaan Sparnaay speelde Tony op overtuigende wijze. Tony die bezig is aan zijn toekomst te werken. Volledig in de ban van Maria. “Maria” is ook de titel van het nummer dat hij vol gevoel in de eerste akte vertolkte en waarvoor hij een lang en heftig applaus mocht ontvangen van het enthousiaste publiek.

West Side Story dress rehearsel-23

Laetitia Gerards vertolkte de rol van Maria, de mooie Puerto Ricaanse waar Tony voor valt. Meteen na “Maria” zong zij samen met Bastiaan “Tonight” waarbij hun stemmen schitterend samensmelten. Weer een nummer dat bij alle aanwezigen in het geheugen was gegrift en ook een lang applaus mocht oogsten. Naast de hoofdrolspelers speelden ook de overige castleden op de toppen van zijn of haar kunnen en gezamenlijk zorgden zij ervoor dat het verhaal prachtig tot zijn recht kwam en weer helemaal tot leven kwam.

Ook al was de ruimte beperkt. De schitterende choreografieën verdienen meer dan een eervolle vermelding. Eigentijdse dans vermengt met klassieke dans vulden naast het spel en zang de ruimte. Zelfs tot bovenin de zaal was de cast te vinden gebruikmakend van alle ruimte die de zaal de cast en creatives bood.

West Side Story dress rehearsel-25

De prachtige muziek van het orkest vermengde zich met de schitterende zang van de cast en gezamenlijk zorgen ze regelmatig voor kippenvel en tranen. Een groot deel van het publiek verliet dan ook emotioneel de zaal. Er werd geen gebruik gemaakt van een decor, maar doordat de cast de gehele zaal gebruikt, werd dat absoluut niet gemist. Op de achtergrond werden projecties getoond die de sfeer als het ware bepaalden. Het ene moment waande je je in een grote stad en zag je de auto’s rijden en even later zag je een metershoge bokser op de achtergrond.

Het Koninklijk Concertgebouw en Deutsche Bank in Nederland vinden het belangrijk dat jongeren in aanraking komen met muziek. Dat ze naar muziek leren luisteren, dat ze muziek leren begrijpen en, vooral, dat ze ervan genieten. Vanuit die overtuiging heeft Het Koninklijk Concertgebouw, in samenwerking met corporate partner Deutsche Bank, een wel héél bijzonder participatieproject opgezet rondom West Side Story. In dit project staat jong talent centraal. De jongeren werden op uitstekende manier opgeleid met o.a. een summer academy en diverse masterclasses.

West Side Story dress rehearsel-51

West Side Story is een Amerikaanse musical die in 1957 op Broadway in première ging en later ook verfilmd is. Het libretto werd geschreven door Arthur Laurents en Stephen Sondheim (liedteksten). Leonard Bernstein was de componist van de schitterende muziek. De eerste regisseur en choreograaf was Jerome Robbins. De voorstelling werd geproduceerd door Robert E. Griffith en Harold Prince.

West Side Story dress rehearsel-88

West Side Story was, voor de tijd waarin de musical werd uitgebracht, om verschillende redenen vernieuwend. Het thema en de muziek waren gericht op sociale problemen van die tijd. Dit was niet gebruikelijk, omdat musicals meestal een meer luchtige verhaallijn hadden. Wat ook bijzonder was, was dat in West Side Story verhaal, zang, dans en spel een eenheid waren. Voorheen waren dans en zang altijd belangrijker dan het verhaal. West Side Story was een geheel van samengevloeide kunstvormen.

West Side Story dress rehearsel-58

Het is jammer dat deze voorstelling maar drie keer te zien is. Het feit dat de voorstelling al maanden is uitverkocht, zegt dat er zeker publiek voor meer voorstellingen was geweest. Maar aangezien het programma van Concertgebouw dat niet toeliet, zaten meer voorstellingen er helaas niet in.

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Lees ook:

Keihard repeteren bij West Side Story