Songs for a New World is een muziektheaterwerk geschreven en gecomponeerd door Jason Robert Brown. Dit was de eerste geproduceerde show van Jason Robert Brown, oorspronkelijk geproduceerd Off-Broadway in het WPA Theater in 1995. De show ligt tussen de muzikale cyclus en de liedcyclus. Het is een abstracte musical, een serie liedjes die allemaal verbonden zijn door een thema: “het moment van beslissing”.

Prachtige muziek

Deze schitterende nummers worden vaak afzonderlijk gezongen in afstudeervoorstellingen maar de studenten Muziektheater 3 en twee master studenten van de Fontys Hoge school voor de Kunsten brachten een concertante van deze mooie voorstelling. Begeleid door Koos van den Brekel, Elroy Snoeren en Ivar Costenoble brachten Sofia Ferri, Vincent van Gorp, Dana van der Geer, Margot Baars, Mick Westerhout, Yoshua van den Broek, Joline Soomers, Jary Sluijter, Linde Kersbergen, Natalie Salek en Martijn Noort een schitterende versie van deze muziekvoorstelling.

De opzet was sober. Deze muziek heeft geen uitgebreid decor nodig en de studenten gebruikten slechts een paar hoge krukken om alles uit te beelden. Dan blijft de zang en de muziek over die alles perfect invulden. Zonder enige vorm van versterking hoorde je dat hier talenten aan het werk waren.

De opening sequence The new world kent iedereen die een beetje thuis is in musicals. Dit nummer is zo mooi geschreven dat je het wilt onthouden en ook urenlang blijft naklinken in je hoofd. Just one Step is ook zo’n bekend nummer waar een vrouw tijdens een ruzie wanhopig de attentie van een man probeert te krijgen. De teksten zijn zo sterk dat je nauwelijks verbeelding nodig hebt om je het te kunnen voorstellen. Nummers als ‘Stars in the Moon’, ‘King of the world’ en natuurlijk Flying Home en Hear my song. Stuk voor stuk kunststukjes die schitterend werden vertolkt door deze groep studenten.

Deze studenten hebben deze voorstelling zo mooi vertolkt dat je het niet kunt voorstellen dat we ze niet in het werkveld ergens terug zullen zien.

Ik weet dat ik nog urenlang deze muziek in mijn hoofd zal hebben maar ik weet ook dat dat nooit verveeld.

Voor de fotoreportage klikt u hier.