Gisteravond studeerden Thijs Kobes en Nadia Hlavaj af aan Fontys met prachtige eindvoorstellingen.

Onder regie van Roeland Vos en samen met Sam Eggenhuizen, Marieke Goemans, Rik Van de Rijdt en Anne-Marijn Smulders speelde Thijs Kobes een bewerking van Leonard Bernstein’s Candide. Niet te verwarren met Voltaire’s Candide. Voltaire’s Candide is een kleine novelle waarin niemand zingt, terwijl Bernsteins Candide een grote operette is waarin juist iedereen er op aandringt…

Verhaal
De wijze filosoof dr. Pangloss leert Candide dat alles het beste is in deze wereld die zo goed is als maar kan. Als Candide uit het kasteel van de Baron wordt verbannen omdat hij met diens dochter zoent, overkomt hem een reeks aan verschrikkelijke gebeurtenissen. Op den duur begint Candide toch te twijfelen of zijn leermeester wel gelijk had…

Thijs en Kobes 109

Op de achtergrond werden grote dia’s vertoond die accentueerden waar het verhaal plaatsvond. De spelers doorbraken regelmatig de vierde wand of stapten eventjes uit hun rol. Op het moment dat de zender losliet door het transpireren van Thijs moest de geluidsman opnieuw een pleister plakken. Dit duurde langer dan gepland, maar werd subliem opgelost door de spelers door improvisatie. En dan improvisatie van de bovenste plank waar menig professioneel acteur iets van kan leren. Het werd zelfs zo goed gedaan dat het publiek waaronder medestudenten dachten dat het ingestudeerd was. Thijs speelde een heerlijke solo die af en toe lekker over de top was. Met zijn prachtige stem wist hij het publiek te imponeren. Tijdens het slotnummer stonden studenten klassiek muziektheater op vanaf de eerste rij en gezamenlijk zorgden zij voor dik kippenvel door een nummer prachtig te zingen.

Thijs en Kobes 120

Nadia Hlavaj speelde haar voorstelling ‘Zo iemand ben ik’ onder regie van Marc Krone. Midden in de nacht besluit haar personage ( na het bezoek aan de Mac Donalds ) om langs te gaan bij haar ex-vriend. Als ze door de brievenbus loert, ziet ze rode pumps midden in de gang staan. Pumps van een nieuwe vriendin of een one-night stand?
Gedurende het verhaal komen we steeds meer te weten over de relatie met die ex. Nadia maakt gebruik van kamerschermen die langzamerhand worden weggeschoven en wij steeds verder in het huis van de ex komen. Het verhaal heeft een verrassend plot, waarbij een golf van ontzetting door het publiek gaat. Nadia weet het verhaal mooi en boeiend te vertellen. Een verhaal dat doorspekt is met veel muziek die zij schijnbaar moeiteloos en prachtig zingt.

Thijs en Kobes 173

Voor de fotoreportage klikt u hier.