In 2010 speelden de toenmalige tweede- en derdejaars studenten Muziektheater Fontys ‘A little night music’. Die studenten zijn inmiddels gerenommeerde musicalspelers. Celinde Schoenmaker, Jeske van der Staak, Micha Kriek, Sander van Voorst, Ianthe Tavenier, Bart van Veldhoven, Pien van Gerven, Frank van Hengel en Steven Roox zaten o.a. in de cast. Acht jaar later is het de beurt aan de huidige tweede- en derdejaars studenten om deze Sondheim musical op de planken te brengen.
Stephen Sondheim bewerkte samen met Harold Prince het script van Smiles of a Summer Night, een film van Ingmar Bergman uit 1956, tot een operetteachtige musical. Het stuk kreeg de titel A Little Night Music mee – een vertaling van Mozarts Eine Kleine Nachtmusik – en ging in 1973 op Broadway in première.
Het decor ziet er strak uit door de spaghetti-doeken en de witte meubels die inventief van bank worden veranderd in een bed of een auto.
Zoals in vele Sondheim-musicals vormt in A Little Night Music het cynisme en de teleurstelling over de liefde de rode draad in het verhaal. Bijna alle personages hebben problemen in de liefde. Allen gaan zij op zoek naar hun lotsbestemming en wachten op een teken van de zomernacht. Koen van Dijk was verantwoordelijk voor de regie en de muzikale leiding lag in handen van Erik Vlasblom.
A Little Night Music
Het is een warme zomernacht in Zweden rond 1900. Madame Armfeldt speelt het kaartspel patience; bij elke heer moet een vrouw worden gezocht van een andere kleur. Ook gedurende de voorstelling worden paren gevormd, maar Madame Armfeldt moet meermaals schudden voordat de juiste mensen bij elkaar komen. Maar uiteindelijk glimlacht de midzomernacht drie keer: eerst voor de jongeren want die weten niets, dan voor de dwazen, want die weten te weinig en uiteindelijk voor de ouderen want die weten te veel.
Het mooie van deze voorstelling is het absurde en cynische verhaal. De tegenstellingen zijn groot en het verhaal, door het grote aantal spelers, is hier en daar wat complex maar het is een heerlijk stuk van Sondheim. Zo heeft een van de hoofdrolspelers, advocaat Fredrik Egerman, een veel jongere vrouw die zijn dochter had kunnen zijn. Haar naam is Ann en ze is nog steeds maagd, na elf maanden huwelijk. Je voelt meteen sympathie voor haar en haar naïviteit. Fredrik heeft ook nog een zoon, Henrik. Henrik wordt door niemand serieus genomen en de bediende, Petra, heeft duidelijk meer ervaring in de liefde en geeft Henrik de nodige aandacht.
Madame Armfeldt is bijna de gehele musical aanwezig in het gezelschap van haar butler. Met haar verhalende spel is zij de rode draad door de musical. Fredrik Egerman heeft ook nog een oude liefde, Desiree. Ze komen elkaar weer tegen en Fredrik besluit daarna, naar een voorstelling te gaan samen met zijn vrouw, An. Tijdens de voorstelling kijkt Desiree constant naar Fredrik en natuurlijk valt Ann dat op en ze loopt woedend weg.
Naast Fredrik heeft Desiree ook nog een geliefde, graaf Carl-Magnus Malcolm, die getrouwd is met Charlotte. Carl-Magnus betrapt Desiree en Fredrik in haar slaapkamer terwijl Fredrik de pyjama aanheeft van Carl-Magnus. Carl-Magnus beklaagt zich bij zijn vrouw, Charlotte, over de ontrouw van Desiree en Charlotte komt op het idee ook naar het landgoed van Desiree te gaan op het moment dat Ann en Fredrik uitgenodigd zijn. Op het landgoed vinden diverse verwikkelingen plaats. Iedereen heeft zijn of haar eigen doel met eigen motief.
De rollen worden schitterend gespeeld en de zang is tot in de puntjes verzorgt bij een stuk van Sondheim, dat toch niet eenvoudig te spelen en te zingen is. Natalie Salek speelt ondanks haar jeugdige uitstraling de oude vrouw, Madame Armfeldt, overtuigend. Zij is de moeder van Desiree. Margot Baars speelt de gepassioneerde Desiree met een mooie overtuiging. Haar vertolking van ”Waar zijn de clowns?” zorgt ervoor dat de hectiek van de musical even stopt en geeft een mooi moment van rust. Lisanne Streukens is echt een jong meisje dat nog onbevangen in het leven staat, Jary Sluijter speelt met overtuiging Fredrik die het spoor soms echt bijster lijkt te zijn en met zijn spel zorgt dat Fredrik weinig sympathie opwekt. Sofia Ferri speelt een schitterende Ann. Ze speelt innemend en roept meteen de sympathie op, om die ook niet meer los te laten. Gedurende het stuk merk je dat het publiek haar in de armen sluit.
Henrik, de zoon van Fredrik, wordt mooi gespeeld door Vincent van Gorp. Hendrik voelt zich niet serieus genomen en die wanhoop komt mooi in het spel naar voren. Dana van der Geer speelt boeiend haar rol van Charlotte. Charlotte is een raadselachtige vrouw die in haar pogingen om haar man terug te winnen niet echt slaagt. De leeghoofd Carl-Magnus wordt mooi gespeeld door Mick Westerhout. Zonder zich iets van zijn omgeving aan te trekken is Carl-Magnus een man met een gigantisch bord voor zijn kop en Mick zet deze rol schitterend neer.
De tweedejaars spelen voornamelijk in het ensemble maar mogen ook al laten horen dat zij over schitterende stemmen beschikken.
Om een lang verhaal kort te maken, deze productie was het zeker waard om te gaan kijken. Als u niet bent geweest, heeft u wat gemist. Wij zijn ervan overtuigd dat ook deze talenten hun weg gaan vinden in de theaterwereld en dat we nog veel van ze gaan horen.
Cast:
Desiree Armfeldt: Margot Baars
Madame Armfeldt: Natalie Salek
Frederika Armveldt: Lisanne Streukens
Fredrik Egerman: Jary Sluijter
Ann Egerman: Sofia Ferri
Henrik Egerman: Vincent van Gorp
Charlotte Malcolm: Dana van der Geer
Carl-Magnus Malcolm: Mick Westerhout
Petra: Linde Kersbergen
Mevr Olsen/Osa; Joline Soomers
Frid: Jessie Vos
En de tweedejaars: Jeroen Stigterman, Noortje van Eijl, Niniane Everaert, Niels Bouwmeester, Emily White, Salimata Haidara, Thijs Snoek, Dave Rijnders, Lisanne Streukens, Loes Bettonviel, Kim Reizevoort
Voor de fotoreportage klikt u hier.