In het Cool theater van Heerhugowaard was vrijdag de stoere première van Powervrouwen. De schrijvers Margôt Ros, Paul Groot Wiske Sterringa, Bodil de la Parra en Heleen Verburg zijn de uitdaging aangegaan om sketches te schrijven over damesdingen. Met resultaat een hilarische stuk, over pijnlijke, ontroerende en herkenbare dingen in het leven van de vrouw.

Voorafgaand van het stuk houden actrices Mylène d’Anjou en Lieneke le Roux een kleine peptalk aan de vele vrouwen die het theater binnen stromen. ‘Wie durft zich geen feminist te noemen?’ vraagt Mylène d’Anjou. Maar een enkele hand steekt boven alle vrouwelijke hoofden uit. ‘Ik vind dat de vrouw al gelijk is aan de man’, is het antwoord. ‘Dan ben je dus een feminist’, roept d’Anjou vrolijk.

Dan beginnen de twee vrouwen met een kleine lezing over hoe ver de vrouw al is gekomen vergeleken zestig jaar geleden. Er wordt een klein stukje voorgelezen uit een oud, katholiek huishoudboekje. ‘Wij hebben dit echt niet verzonnen’, lachen Le Roux en Mylène d’Anjou. ‘Het draaide vroeger echt allemaal om de man.’ Maar in het stuk Powervrouwen draait het om de vrouw. Want: ‘Who run the world? Girls!’ Nadat alle vrouwen in de zaal gezamenlijk een strijdlied hebben gezongen, is iedereen genoeg opgepept voor de show.

Stevig in de naaldhakken
Het stuk begint lekker luchtig en vlot. De tijd vliegt voorbij en voor je het weet loopt het bijna tegen het einde. Sketches van herkenbare situaties over mode, mannen, minnaars, carrière, uiterlijk en kinderen. De powervrouwen Lieneke le Roux, Cystine Carreon, Peggy Vrijens, MylLène d’Anjou, Jip Smit en Corien van der Zwaag weten met liedjes, begeleidt door Wim Veenhof, de sketches zo aan elkaar te lijmen dat het een eigentijdse revue vormt.

Powervrouwen-13

De ene sketch is grappiger dan de ander. Sommige gaan net iets te lang door waardoor de hilariteit vermindert. De actrices hebben veel interactie met het publiek waardoor niemand de kans krijgt om zich te vervelen. Een leuk stuk voor iedere vrouw om te zien en zich te realiseren wat de definitie van een powervrouw is. Want wat is een powervrouw eigenlijk? Daar hebben de actrices wel antwoord op. ‘Een powervrouw is nee durven zeggen, stevig in je naaldhakken staan, kunnen zeggen dat je mooi bent, nooit meer ergens schuldig over voelen en het belangrijkste: nooit meer iets doen omdat het moet.

Powervrouwen is een voorstelling met veel pit maar vooral Power.

Klik hier voor meer foto’s.

Foto’s: Peggy de Haan
Verslag: Romanca van Vuure
Video: Rob de Haan