Eind jaren ’50. Winschoten. Pattie Jagersma (Valerie van Reeuwijk) woont bij haar vader (Izaäk Clarisse) in dit kleine dorp. Ze werkt in een kruidenierswinkel samen met  Peter (Erik Zeegers). Pattie zingt graag en goed en Peter schrijft prachtige liedjes. Maar wat een ideale match lijkt wordt verstoord door het groeiende verlangen van Pattie om grotere podia te betreden en meer te zien dan Winschoten.

Ze  vertrekt naar Amsterdam waar ze bevriend raakt met Rogier van Rooden die van haar dromen zijn droom maakt en haar helpt deze uit te laten komen. Ondertussen worstelt hij met zijn angsten en de constante afkeuring van de maatschappij en nog moeilijker: zijn moeder.

Rogier neemt Pattie onder zijn hoede en zijn moeder neemt haar aan als huishoudster waar ze Rogiers broer Willem (Jarmo van Zantwijk) ontmoet op wie ze stapelverliefd wordt.

Peter blijft liedjes voor haar schrijven en als nieuwe leadzangeres van de petticoats groeit haar carrière razendsnel. Haar droom lijkt werkelijkheid te worden. Maar deze dromen hadden geen rekening gehouden met de harde wereld van showbizz.

Petticoat

Het is een lange voorstelling met veel nummers en het is prachtig om te zien en horen hoe deze getalenteerde cast blijft presteren. Valerie is geweldig gecast als de langzaam ontplooiende Pattie. Als schuchter vogeltje komt ze op, een sterk accent dat het contrast met de Amsterdammers nog meer vergroot. Langzaam past ze zich aan en groeit haar zelfvertrouwen. Knap hoe Valerie deze ontwikkeling van Pattie zo rustig uitspeelt. De energie die zo goed bij deze voorstelling past zakt af en toe wat weg en het tempo mag wat meer om hoog. Maar dit maakt het extra leuk om te zien hoe Daan Timmerman als Rogier telkens weer een boost nieuwe energie en enthousiasme weet in te brengen. Hij maakt hier optimaal gebruik van het sprankelende karakter Rogier en de tweestrijd die hij voert. Enerzijds wil hij ieders dromen uit laten komen en de wereld mooier maken, tegelijk is dit een veilige manier om zich te verschuilen voor zijn eigen verdriet. Dit brengt hij prachtig ten gehore in het nummer ‘grote mannen, grote namen’.

Erik Zeegers is de nuchtere Peter die het rustige leven in Winschoten omarmt en hiermee een groot contrast is met Rogier. Erik brengt dit verloren gevoel heel goed over als Peter van Winschoten, waar hij in zijn element was met Pattie, naar Amsterdam komt.  In de laatste scènes laten Daan en Erik zien hoe deze tegenpolen beide gegroeid zijn en elkaars talenten meer zijn gaan waarderen.

Ook vader Jagersma heeft dan een hele ontwikkeling doorgemaakt al gaat dat wat meer sprongsgewijs, omdat Izaäk minder scenes heeft om dit uit te spelen. Hij ontroert met sterke stem als hij samen met Valerie het nummer ‘Raak ik je kwijt’ zingt.

Willem vind het daarentegen helemaal niet erg om Pattie kwijt te raken en geniet van zijn vrijheid in Oxford. Jarmo is overtuigend in deze rol en is helemaal in dit rebellerende karakter gedoken. Het samenspel tussen Jarmo, Daan en Daisy van Tussenboek, hun ietwat verloren moeder is prachtig. Een disfunctioneel gezin dat zo goed op elkaar is ingespeeld dat ook improvisatie heel natuurlijk overkomt. In het nummer ‘ik drink’ laat Daisy een andere kant zien van mevrouw van Rooden en dit wordt extra versterkt door het te zingen met haar eigen stem, zonder accenten. Hierdoor wordt het karakter nog overtuigender.

Cast Petticoat

Er wordt gespeeld met een grote cast van 48 enthousiaste acteurs en zangers die goed ingezet worden in de dansnummers en zo ook bijvoorbeeld mooi de reis naar Amsterdam visualiseren. Het decor is mooi en simpel met draaiende schotten en een uitklapbare tafel waardoor snel gewisseld kan worden van locatie. In de afstemming bij deze wisselingen ligt nog een groeipunt en ook kan het nog meer geïntegreerd worden in de scènes.

De vijf koppige band speelt een belangrijke rol en brengt deze productie naar een hoger niveau. Het is fijn dat ze goed zichtbaar op het podium zitten en zo bijdragen aan het verhaal waarin muziek zo’n belangrijke rol speelt.

Iris Performing Arts heeft in samenwerking met stichting IPA (Irresistable Performing Arts) Productions een prachtige productie neergezet. Leuk om te zien hoe hier acteurs met uiteenlopende mate van ervaring samen komen om als groep iets moois te creëren.

Meer informatie: www.ipaproducties.nl

De voorstellingen zijn uitverkocht, maar er zijn nog wel mogelijkheden een ticket te bemachtigen via de wachtlijst.

Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage

Verslag Lisa Jansen
Foto’s: Mariska Steenbergen