Stichting Het Brabants Muziek-Theater uit Schijndel bestaat al 30 jaar! Begonnen als theaterkoor maar inmiddels uitgegroeid tot een bruisend regionaal theatergezelschap met prachtige producties en twee gewonnen Amateur Musicals op hun conto. Op woensdagavond 4 maart jongstleden vond de perspresentatie in Schijndel plaats van hun nieuwe project: The Visit – de musical. Nog onder de indruk van hun 2016-voorstelling Titanic met professionele uitstraling toog ondergetekende naar deze voorstelronde van de cast, met taart-moment, vol nieuwsgierigheid of dit weer zo’n volwaardige productie als voorheen zou gaan worden.

 

Een warm welkom

Alexandra Peperkamp (voorzitter, productieleider en verantwoordelijk voor sponsoring en publiciteit) heette eenieder van harte welkom op dit spannende moment. Zij introduceert al snel André van Hest, regisseur en choreograaf,  Ariste Aloseryv die deze perspresentatie vol verve vertellen over het ontstaan van de musicalversie van The Visit en ons met plezier voorstelt aan de voltallige cast. De cast bestaat uit amateurs uit de regio, zijn érg gedreven en enthousiast en halen gezamenlijk het beste uit zichzelf. Hoewel dit een amateurgezelschap is zijn er ook leden bij met geschoolde stemmen en een mooie zelfverzekerde theateruitstraling.

Dilemma’s in deze musical

André neemt ons al snel mee naar het verhaal dat de voorstelling uit gaat beelden, gebaseerd op het toneelstuk “Der Besuch der alten Dame” van Friedrich Dürrenmatt. We worden verplaatst naar het Zwitserse stadje Güllen midden vijftiger jaren van de vorige eeuw. Ooit bruisend en levendig, maar na jaren flink armoedig. We maken kennis met Claire/Klara Zachanassian die terugkeert naar haar geboortestad, na 40 jaar eerder verguisd en vernederd te zijn weggevlucht. In die 40 jaar is ze na veel ups en downs met een oude schatrijke miljardair getrouwd die niet lang hierna overlijdt, zodat zij nu bulkt van het geld. Bij terugkomst aanschouwt zij de armoe in Güllen en besluit ze twee miljard euro aan het stadje en haar inwoners te schenken. Op het welkomstfeest bij haar terugkomst stelt zij hieraan echter één bloedstollende eis. Degene die verantwoordelijk was voor haar vlucht 40 jaar eerder, oud-geliefde Alfred Ill (“Iel”), wil zij wreken voor zijn daden. Ze brengt het dorp in rep en roer door als eis te stellen dat zij het dode lichaam van Alfred wil hebben, waarna het stadje weer kan groeien naar de weelde van voorheen, met behulp van haar 2 miljard. In eerste instantie stuit zij op een enorme weerstand van de bevolking, maar langzamerhand beginnen wat mensen meer in mogelijkheden te denken voor hun stad en toekomst en begint het tij te keren. Ruilen zij uiteindelijk het lichaam van Alfred ten faveure van hun eigen betere leefomstandigheden, of…?

Trots op de rechten

Het Brabants Muziek-Theater is het eerste amateurgezelschap dat een samenwerking aan is gegaan met Vereinigte Bühnen Wien uit Wenen. Bovendien hebben zij met deze uitvoering van The Visit ook de exclusieve Nederlandse première in handen van het oorspronkelijk Weense muziektheater-spektakel met o.a. Pia Douwes. Zoals het gezelschap zelf zegt: “Een bijzondere blijk van waardering en vertrouwen waarop wij ontzettend trots zijn!” De presentatie van de cast en de nummers die met verve werden gezongen doen ons nu al overtuigen dat het vertrouwen ab-so-luut niet zal worden beschaamd. Loepzuivere stemmen klonken zowel solo als groepsgewijs door de zaal en mensen die dit theatergezelschap nog niet kenden waren aangenaam verrast door de kwaliteit. Onder leiding van Sander Vredenborg mag de cast, mét een 30-koppig live orkest, aan het einde van dit jaar de sterren van de hemel zingen en spelen zoals de wondermooie liederen Wat Kan Het Ons Schelen, Vrienden Voor Het Leven en Gerechtigheid:

Oog om oog en niet een beetje

De prijs moet betaald en dat weet je

Ik geef het geld, jij het leven

Eerlijk, pas als het geschiedt

Staan we quitte…

Credits

Nederlandse vertaling: André van Hest

Script en creatieve ontwikkeling: Christian Struppeck

Liedteksten: Wolfgang Hofer

Muziek: Moritz Schneider en Michael Reed

Arrangementen en orkestratie: Michael Reed

Tour de sud

We moeten nog een paar maanden wachten, maar dit spektakel gaat van start op zaterdag 3 oktober en heeft al behoorlijk wat data weten te reserveren in diverse theaters in het zuiden van Nederland. “Komt allen kijken!” om de woorden van Sander Vredenborg nog even ter herhalen:

https://www.brabantsmuziektheater.nl/the-visit-musical#the-visit-musical-speeldata

Verslag en foto’s: Monique Picocrie

er zijn geen afbeeldingen gevonden