Giftige cocktails en zoete broodjes, zinderende passie en slaande herrie, jong geluk en oud zeer; een borrelavond om nooit te vergeten. Dit zijn de ingrediënten van Putting It Together. Vandaag vond de perspresentatie, geheel in stijl, plaats in een prachtig appartement aan de Herengracht in Amsterdam.

Putting It Together, een volledig gezongen komedie in 34 hilarische én hartverscheurende songs, wordt vertolkt door Paul Groot, Porgy Franssen, Brigitte Heitzer, Esther Maas en Matthias Quadekker. Zo komen er bekende songs voorbij uit Sondheim’s hit-musicals als A Funny Thing Happened On The Way To The Forum, Anyone Can Whistle, Company, Follies, A Little Night Music, The Frogs, Merrily We Roll Along, Sweeney Todd, Sunday In The Park With George, Assassins, Into The Woods en de film Dick Tracy. Sondheim zelf selecteerde uit zijn eerdere musicals het repertoire voor deze voorstelling. Bestaand materiaal plaatst hij, middels een nieuwe verhaallijn in een verrassende context en geeft het zo een onverwacht nieuwe zeggingskracht. Ook muzikaal herzag en vernieuwde Sondheim het materiaal; nummers werden in nieuwe toonsoorten gezet, opnieuw gearrangeerd en hier en daar werd zelfs de vocale bezetting veranderd, waardoor bijvoorbeeld solonummers ensemblenummers werden en duetten in solo’s werden omgezet.

Vier jaar geleden nam Esther Maas het initiatief om Putting It Together ook in Nederland op de planken te krijgen. Hoewel Esther totaal geen ervaring had als theaterproducent en het haar ook niet altijd van een leien dakje ging, is het haar toch gelukt. “Ik miste zo ontzettend de muziek in muziektheater. Muziek is ook bijna altijd de sluitpost in een productie, daar wordt altijd op bezuinigd. Er wordt bijvoorbeeld vrijwel nooit gespeeld met een hele orkestbezetting. Maar ik wilde dat heel graag en heb jarenlang mijn poot stijf gehouden. Bij elke bespreking met potentiële investeerders was het weer: ‘dat orkest is veel te duur’. En dan dacht ik: over my dead body dat het eruit gaat. Nu zitten er zelfs leden van het Concertgebouworkest in!”

In Stephen Sondheim’s relatiekomedie Putting It Together, ontvangt een op elkaar uitgekeken, welgesteld koppel een ambitieus jong stel en een happy single voor een hapje en een drankje in hun kapitale appartement. Mensen bij elkaar brengen is één ding; de boel bij elkaar houden blijkt verraderlijker. Wat uitgelaten begint, ontaardt al gauw in een emotioneel slagveld tussen de twee koppels waar alles op scherp wordt gezet; vuile was, oude koeien, verwijten en verwensingen vliegen over en weer. De vrijgezel lijkt als lachende derde het relatieleed laconiek te aanschouwen. Maar als ook hij wordt meegesleurd in een maalstroom van jaloezie, lust, twijfel, angst, hebzucht, waanzin, zelfhaat en hartstocht, lijkt niemand ongeschonden uit deze strijd te zullen komen. Na successen op West End en Broadway komt deze muzikale voorstelling eindelijk naar Nederland in een eigentijdse vertaling van Jeremy Baker (Koefnoen) en onder regie van Peter de Baan (De Kleine Blonde Dood en Ramses) en met begeleiding van een achtkoppig orkest o.l.v. Jeroen Sleyfer.

Putting it Together wordt een eigentijdse, komische, meeslepende musical van Stephen Sondheim, winnaar van acht Tony Awards, een Pulitzerprijs, een Oscar en vele Grammy Awards. Op 15 februari 2014 beleeft Putting It Together zijn Nederlandse première in de Goudse Schouwburg en is daarna in theaters in het hele land te zien. Kijk voor meer informatie op http://www.puttingittogether.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier.