Gisteren is in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een vitrine geopend met daarin originele materialen van de oer-versie van de succesvolle musical ‘Heerlijk duurt het langst’ van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. 

Komend theaterseizoen brengt producent DommelGraaf & Cornelissen Entertainment een gloednieuwe versie van de musical naar het theater. Musicalsites.nl sprak o.a. met castleden Lone van Roosendaal, Chris Tates, Alfred van den Heuvel en Rosalie de Jong.

Vijftig jaar na de première in 1965 komt ‘Heerlijk duurt het langst’ terug in de Nederlandse theaters. De voorstelling vertelt over de dagelijkse beslommeringen van het echtpaar Marian en Ido en hun dochter Pinkie. Hij gaat vreemd met zijn secretaresse. Zij zet hem het huis uit en zoekt haar heil bij buurman Ton. Totdat Pinkie thuiskomt met hippie Wim. Het in onmin levende echtpaar doet verwoede pogingen dochterlief van Wim weg te houden. In de vorige versie was hippie Wim nog een Turk die Pinkie mee wilde nemen naar zijn thuisland. Er zullen in deze versie meer liedjes van Annie M.G. Schmidt en Harrie Bannink zitten die in de originele productie niet gebruikt mochten worden. 
Heerlijk duurt het langst perspresentatie 5Lone van Rosendaal speelt Marian: “Als actrice is dit fantastisch materiaal om mee te werken dus toen Hans Cornelissen mij vroeg, hoefde ik geen seconde na te denken, ik dacht meteen ja! Dit is wat ik kan, ik ben gek op theater, dus ik word hier heel blij van en ik denk dat dit heel goed gaat worden! Chris Tates speelt de man van Marian, voor hem zitten er nog genoeg uitdagingen in de voorstelling: “De combinatie tussen zingen en acteren is heel mooi in deze show. Tegen de dans zie ik nog een beetje op al zal het vast niet te veel van me vergen, echt goed ingeleefd een lied brengen is misschien nog wel de grootste uitdaging, dat heb ik eigenlijk nog nooit gedaan dus dat is wel spannend om te doen!”

Heerlijk duurt het langst perspresentatie 44

Ook voor Esmee de Boer is er veel nieuw in deze voorstelling, ze speelt namelijk haar eerste volwassen rol in een musical: “Het nieuwe voor mij is vooral de pers, het is zo veel, overweldigend! Als kind stond ik al in shows, en vorig seizoen stond ik natuurlijk ook in Nederland Musicalland. Dit wordt mijn eerste volwassen rol en dat is ontzettend leuk, en dat dan met deze cast. De voorstelling is voor mij een verrassing, op Youtube staat weinig, dus ik ga straks nog even langs de speciale vitrine!

Op de vraag wat voor avond het publiek kan gaan verwachten antwoord Alfred van den Heuvel: ” Een hele gevarieerde, geestige avond met nummers die toch wel heel goed zijn. Ik denk dat als je de muziek niet kent je toch de zaal uit hoopt en denkt: Jemig, had ik Annie en Harry maar eerder leren kennen. De repetities moeten nog beginnen, maar aan deze rol zit, in vaktermen, genoeg vlees, dus je kunt er echt iets moois van maken!”

Nieuw bij DommelGraaf & Cornelissen dit seizoen is Dick Cohen: “De omschakeling van Love Story naar Heerlijk duurt het langst is heel extreem, maar daar houd ik juist wel van. De teksten zijn al zo leuk, ik had nog nooit in een Annie M.G. musical gespeeld, daarnaast wilde ik heel graag eens in De Jantjes spelen en ook dat komt dit seizoen uit. Ik word op mijn wenken bediend, haha!”

Heerlijk duurt het langst perspresentatie 23

Rosalie de Jong keert na De Jantjes terug bij DommelGraaf & Cornelissen Entertainment als de secretaresse waarmee Ido, de rol van Chris Tates, vreemd gaat. Ze kijkt uit naar deze productie: “Ik ben heel erg blij dat ik na De Jantjes weer in oer-Hollands materiaal mag duiken! Na Blonde Greet is dit het tegenovergestelde om te spelen, deze vrouw is gewiekst, uitgekookt, weet precies wat ze doet en ik mag ook nog een prachtig nummer zingen, een echte femme fatale dus.” De rol past goed bij Rosalie, al denkt ze stiekem ook weleens verder: “Op dit moment in mijn carrière is dit toch wel de leukste rol, al zou ik over twintig jaar toch wel de 11 o clock song, het grote show lied, willen brengen zoals Lone dat in dit stuk doet. Sowieso leer ik er veel van om naar haar en de rest van de cast te kijken. Deze cast dwingt mij tot een hoger niveau. Ik heb nu al zin om de bus in te gaan, op tournee!”

‘Heerlijk duurt het langst’ is vanaf januari 2015 te zien in de Nederlandse theaters met de première op 1 februari 2015. Meer informatie over de productie: www.dommelgraafencornelissen.nl.

De speciale vitrine van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is de komende tijd nog te zien, meer informatie: www.bijzonderecollecties.uva.nl

Verslag Nicky Ebbeng
Foto’s Gaby Lejeune

Voor de fotoreportage klikt u hier. 

Wil je op de hoogte worden gehouden over al ons musicalnieuws of ons steunen? Like ons op facebook en klik hier.