Het heeft even geduurd, maar producent Erwin van Lambaart is terug in musicalland. Met zijn nieuwe theaterbedrijf brengt hij vanaf januari 2015 ‘Hartsvrienden’ terug in de theaters in een geheel eigentijdse versie.

Op donderdag 5 juni vond de perspresentatie van de voorstelling plaats in de Kromhouthal in Amsterdam, waar Van Lambaart Theaterproducties sinds kort is gevestigd. De cast werd voorgesteld aan de pers met een opkomst in een oude bus, het artwork werd onthuld en Erwin van Lambaart en regisseur Eddy Habbema gaven toelichting over de show.

Hartsvrienden vertelt het verhaal van de tweelingbroers Mickey en Edward, gespeeld door Guido Spek en Jim Bakkum, die bij hun geboorte worden gescheiden en opgroeien in verschillende milieus. Het lot herenigt hen in hun volwassen leven. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de beide broers. De spanningen lopen echter hoog op wanneer de broers verliefd worden op dezelfde vrouw, met aangrijpende gebeurtenissen tot gevolg.

‘Hartsvrienden,’ wellicht bij een breder publiek bekend onder de originele naam ‘Blood Brothers,’ kent een lange geschiedenis. Oorspronkelijk geschreven als schoolmusical in 1981 door Willy Russell heeft het zich uiteindelijk een weg weten te vinden naar West End, waar het in 1983 in première ging en waar het, na een Engelse tour, van 1988 tot 2012 heeft gestaan. Daarmee is het met ruim 10.000 voorstellingen de langstlopende productie op West End na ‘Les Miserables’ en ‘The Phantom of the Opera.’ Wereldwijd hebben ruim 15 miljoen mensen de voorstelling al gezien. In Nederland is de show al twee keer eerder te zien geweest: in 1989 onder de titel ‘Geboren Vrienden’ en in 1998/1999 door Stage Entertainment onder de oorspronkelijke titel. Toevalligerwijs was de première van die laatste versie ook de eerste die Erwin van Lambaart meemaakte in zijn carrière bij Stage Entertainment.

IMG 9342

Deze versie wordt echter anders dan de voorgaande. Waar tot nu toe het verhaal zich altijd in het Engeland van de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw afspeelde, wordt deze versie naar het hier en nu gehaald. Jeremy Baker zal de vertaling op zich nemen en de tekst naar onze tijd en taal omvormen. Ook qua muziek wordt het meer hedendaags. De rol van de verteller, die als een soort Master of Ceremonies de motor van de voorstelling is en zowel de personages als het publiek een spiegel voorhoudt, wordt in deze versie gespeeld door rapper Yes-R. Daarmee leidt hij het publiek zowel zingend als rappend door het verhaal heen.

Dat de voorstelling naar het nu wordt gehaald, was een voorwaarde voor Eddy Habbema, die net als de voorgaande twee Nederlandse versies ook deze versie van ‘Blood Brothers’ gaat regisseren. Die voorwaarde stelde hij, omdat hij zelf zegt dat theater nooit een herhaling mag zijn en dat het daarom uniek is dat hij deze show voor de derde keer gaat doen. Habbema benadrukte tevens dat het een heel actueel stuk is. Thema’s als het verschil tussen arm en rijk, kansen grijpen en de rol van het lot sluiten mooi aan bij het toegenomen verschil tussen arm en rijk in Nederland waarover de laatste dagen veel gediscussieerd wordt. Eddy Habbema ziet de voorstelling als een onuitputtelijke bron van inspiratie, hoop, wanhoop, geloof en hartstocht, waarbij het publiek door een rollercoaster gaat van emoties die tijdens dit coming-of-age verhaal over opgroeiende jonge mensen en alles wat zij op die weg tegenkomen, plaatsvinden.

Voor producent Erwin van Lambaart heeft deze show een bijzondere betekenis. Zelf zag hij de show maar liefst twaalf keer en in zeven verschillende versies, van de vorige Nederlandse producties tot de Londense, New Yorkse en zelfs een Poolse versie. Naast het feit dat deze voorstelling volgens hem alles heeft wat een mooie musical moet hebben, namelijk een mooi verhaal met karakters van vlees en bloed, waarbij zowel de lach als de traan naar voren komen, is het ook een persoonlijke keuze. Van Lambaart vertelde over zijn oudste zoon die bijna vijftien jaar wordt en die keuzes aan het maken is over hoe hij zijn leven wil invullen. Die keuze is ook één van de belangrijke hoofdthema’s in ‘Hartsvrienden.’ Tevens wilde Erwin van Lambaart nog één keer benadrukken dat hij bij Stage Entertainment is weggegaan om meer balans te hebben tussen werk en gezin, zodat hij dit soort momenten ook kan meemaken. Daarnaast wilde hij ook het hele maakproces van voorstellingen van A tot Z meemaken, dus van casting tot première, en dat ging simpelweg niet in de functie die hij de laatste twee jaar bij Stage Entertainment had.

De repetities gaan in december van start. De eerste try-out vind plaats op 10 januari in Schiedam en ‘Hartsvrienden’ gaat op maandag 26 januari 2015 in première in de Goudse Schouwburg.

De rolverdeling:
Mickey: Guido Spek
Edward: Jim Bakkum
Verteller: Yes-R
Mevrouw Johnstone: Vera Mann
Mevrouw Lyons: Maike Boerdam
Meneer Lyons: Sander van Voorst tot Voorst
Linda: Bente van der Brand
Sammy: Jonathan Demoor
Overige rollen: Jacqueline Aronson, Sanne Schlette, Michiel de Meyer

Verslag: Milco Feijnenbuik
Foto’s: Gaby Lejeune

Klik hier voor de fotoreportage.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.