In 1967 voerde een Amerikaanse docent het sociaalpsychologische experiment De Derde Golf uit. Eén klas, één leraar, één keuze: voor of tegen? In 2008 is hier een film over dit waar gebeurde verhaal gemaakt en deze week spelen de tweedejaars van de Frank Sanders Akademie hun versie.

”Het Pakt” vertelt het verhaal van een leraar en zijn klas. In verband met een projectweek moeten de leerlingen zich inschrijven om daarin iets te leren over enerzijds anarchie of anderzijds autocratie. De meeste studenten kiezen voor autocratie.
Wanneer de leraar begint te vertellen, tonen de meeste studenten zich verveeld. Ze verwachten dat het weer voornamelijk over het Derde Rijk zal gaan en hoewel ze dat wel een belangrijk onderwerp vinden, achten ze het achterhaald. De stelling wordt opgeworpen dat een autocratie zoals nazi-Duitsland was, in de huidige tijd niet meer voor kan komen. De docent besluit daarop een experiment uit te voeren om te laten zien hoe gemakkelijk het is om een grote menigte te manipuleren. Onder het credo ”macht door gemeenschap” wordt deze klas voor het eerst een hechte groep. Totdat er leerlingen opstaan die vraagtekens zetten bij dit project. Wat zou jij doen als je recht tegenover je vrienden komt te staan? Blijf je bij je keuze of zwicht je voor de druk van de groep?

Het pakt-64

Toen de tweedejaars begonnen aan het stuk en de repetities vorderden, hadden ze besloten dat het stuk in al zijn emoties en gebeurtenissen gespeeld moest worden. Geen compromis maar het echte verhaal. Toen de studenten met een pistool en het geweld geconfronteerd werden,  moesten ze wel een schakelaar omzetten om op de ingeslagen weg verder te gaan.

Het stuk is in deze tijd geplaatst omdat ook in deze tijd een gebeurtenis als in “Het Pakt” kan plaatsvinden. In een tijd van populisme en crisis is de kans groot dat een man een grote groep mensen achter zich zal vinden die hem steunen als groep waarbij mensen met een eigen mening en gedachten worden beperkt tot een minderheid.

Het pakt-87

Het verhaal is heftig, het publiek wordt geraakt en geroerd. De studenten vertellen het verhaal met hun eigen passie en emoties en weten het publiek op het puntje van hun stoel te zetten. De studenten trekken u als het ware in het stuk en spelen vol passie.

” Het Pakt” is een heftig verhaal wat regelmatig wordt ondersteund door heftige muziek. Waarbinnen de tweedejaars zich goed staande houden. Het verhaal wordt duidelijk en indringend verteld en grijpt je bij je strot.

Cast:
Annefleur Van Den Berg, Martijn Broekaart, Simon Brommer, Megan Cameron, Marijke Castelijns, Esmee Dekker, Kas Dekker, Lisa Emmerik, Sanne Franssen, Julia Herfst, Laura Ter Horst, Robin Pels, Nikki Van Rossum, Shaneequa Thelissen, Buddy Vedder & Marvin Verheijden.

Regie: Albert Klein Kranenburg
Muzikale begeleiding: Gerbrand van Kolck
Vocal coaching: Irmgard Klerkx

Voor reserveringen gaat u naar http://www.franksandersakademie.nl/hetpakt.htm

Voor de fotoreportage klikt u hier.