Op 11 december 2017 kon je niet bepaald last hebben van opvliegers, aangezien het ijzig koud en bovendien heel gevaarlijk op straat was door alle sneeuw. Daarom werd de première van de musical Opvliegers 3: New York, New York verschoven naar 8 januari 2017. Op die dag mochten Antje Monteiro (Lydia), Sandra Mattie (Moniek), Anouk van Nes (Joke) en Joanne Telesford (Shirley) zich in New York wanen.

Het verhaal: zangeres Lydia vlucht weg van Nederland, nadat een gênant filmpje van haar viral gaat. Op aanraden van haar agent gaat ze naar New York waar ze drie vrouwen ontmoet: vriendinnen Joke en Shirley en Moniek, een schrijfster die ze in het vliegtuig hebben ontmoet. De dames lijken het ondanks hun verschillen prima te kunnen vinden, maar ze hebben allemaal zo hun problemen. Bovendien hebben ze ook nog last van de bekende kwalen van de overgang. Genoeg dus om heel New York op z’n kop te zetten.

Opvliegers in New York Foto Peggy de Haan 42

De nodige humor die de voorgaande edities van Opvliegers kenden, mocht nu ook niet ontbreken. Regelmatig lag het publiek volledig in een deuk om de perfect getimede rake grappen, maar ook om de grappen die eigenlijk net over het randje waren. De meest hilarische rol werd gespeeld door Sandra. Zij zette op grandioze wijze een stereotype angsthaas in de overgang neer. Haar timing, haar mimiek en lichaamstaal paste precies bij haar rol en zelfs in haar rol als man was ze zeer geloofwaardig.

Opvliegers in New York Foto Peggy de Haan 46

Antje Monteiro mocht, zoals de twee andere opvliegervoorstellingen, de divazangeres Lydia spelen. Zoals Antje zelf al zei: “Lydia is gewoon echt Lydia”. Alles is extreem, alles is groots en alles is vooral dramatisch en dat weet Antje als geen ander te spelen. Deze editie laat ze weer zien dat zij als geen ander weet hoe Lydia in elkaar steekt, maar laat ze ook een andere kant van Lydia zien die we nog niet kenden.

Opvliegers in New York Foto Peggy de Haan 96

Anouk en Joanne speelden dikke vriendinnen. In het verhaal kan Shirley, die af en toe nog weleens een kerk bezoekt, niet begrijpen waarom God heeft toegestaan dat haar grote liefde overleed. In haar solo zingt Joanne al deze vragen er luidkeels uit en kreeg daarvoor een welverdiend oorverdovend applaus. Haar stem bracht echt leven in de zaal. Bovendien speelde ze de rol van vermoeide moeder en goede vriendin heel goed. Shirley’s vriendin Joke volgt een cursus om mensen in trance te brengen, om de opvliegers te verminderen. Hoewel de rol aan de gekke kant was, deed Anouk dit erg goed met goed getimede grappen en tijdens de sportscène gaf ze een berg aan energie.

Opvliegers in New York premiere 9

Het decor (Marjolein Ettema) was rustig, eenvoudig maar allesomvattend. De grote letters New York werden op een creatieve manier steeds gebruikt en ook de grappige stoelen op het toneel werden op verschillende manieren ingezet. Het script (Allard Blom), de muziek (Jeroen Sleyfer) en de choreografieën (Martin Michel) pasten goed bij elkaar. Het was dus weer een voorstelling met het hoge niveau, zoals we dat van de opvliegerreeks kennen.

Opvliegers in New York premiere 11

De musical reist nog tot 8 april door heel Nederland. Kijk voor meer informatie op http://rep.nu/productie/opvliegers-3-new-york/

4 sterren

Klik hier voor de fotoreportage

Verslag: Jenny Evendijk
Foto’s: Peggy de Haan