En dat scheepsrecht staat dan voor de omgeving waarin de vierde voorstelling van Opvliegers zich bevindt: een cruiseschip! De formule blijft redelijk hetzelfde als de eerste drie versies; Een muzikale vriendinnenkomedie over een levensfase waar vrouwen het liever niet over hebben, maar waar wel heel hard om gelachen kan worden! Grootste wijziging is de afwezigheid van Antje Monteiro die alle drie de Opvliegers hiervoor in de huid van Lydia kroop. Alhoewel geheel afwezig niet echt klopt, maar dat is misschien alleen voor de kenners te ontdekken!

Loes (Rian Gerritsen) speelt de zus van Lydia. Met een grappige referentie naar de reden van de cast wisseling is Rian direct opgenomen in de meidengroep. Haar karakter zet ze neer alsof ze alle keren gewoon heeft meegedaan en is hysterisch in haar komische spel.
Aan boord van het cruiseschip komt Loes de vriendinnen Moniek, Joke en Shirley tegen. Ze gaan op reis, maar hebben allemaal moeite om hun problemen aan wal te laten.

Shirley (Joanne Telesford) begeeft zich na jaren getrouwd te zijn geweest, nu als ‘dame op leeftijd’, weer op de datingmarkt. De ontknoping rond het mysterie van ‘de man van 51 in uniform’ zie je halverwege het stuk wel van verre aankomen, maar dat is dan ook het kenmerkende aan Opvliegers; humor die je ziet aankomen maar waar je toch op zijn minst om moet grinniken en veelal hardop om moet lachen.
Ditzelfde geldt voor de clou in de verhaallijn van Joke (Anouk van Nes). Haar ogenschijnlijke overspelige man drijft haar tot de wanhoopsdaad van wraak, of toch niet? Het is wat voorspelbaar maar daarom niet minder grappig.
Moniek (Sandra Mattie) wil na jaren van kinderboeken een roman schrijven, maar vindt maar niet het juiste onderwerp. Het solonummer dat Sandra voor haar demente moeder zingt is prachtig en raakt ook echt. Eigenlijk al de drie solo’s zijn de serieuze noot tussen alle lachsalvo’s en hysterica. De dames laten hiermee hun uitstekende zangkunsten zien en dat brengt de avond mooi in balans.

Uiteraard hebben alle dames nog altijd last van de fysieke en psychische ongemakken die de overgang met zich meebrengt. De opvliegers ontbreken ook nu niet en de ‘snor’ van Joke heeft een prominente rol.
Toch is het knap hoe scriptschrijver Allard Blom het toch weer voor elkaar krijgt dat je mee gaat in de dramatiek van deze vrouwen. Is het het herkenbare? Of het ondenkbare, maar stiekem elke wens van een oudere vrouw om een jonge Fernando aan de haak te slaan? Moeten we (meer) met de woorden van Loes spreken: ‘op een ouwe fiets moet je het leren en deze fiets heeft een kinderzitje’. Zij heeft toch al vijf mannen versleten, zij wel.
Uiteindelijk zien en begrijpen we natuurlijk allemaal waar het om draait en na drie eerdere levenslessen van de vrouwen weten we het ook eigenlijk wel; Hou van jezelf zoals je bent en gooi af en toe die trossen los!
Opvliegers is een heerlijk muzikaal avondje uit, gezellig met de meiden, lachen om wat herkenbaar is of wellicht nog wordt!

Voor het vaarschema van deze Opvliegerscruise kijk je op www.rep.nu

Voor de fotoreportage klikt u hier. 

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Peggy de Haan