Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Jos Brink Prijs 2019. De in 2009 door de Nederlandse regering geïnitieerde prijs gaat iedere twee jaar naar personen of organisaties die zich inzetten voor de emancipatie, acceptatie en veiligheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI).

Op zondag 19 mei 2019 wordt de Jos Brink Prijs door minister Ingrid van Engelshoven uitgereikt tijdens een feestelijk programma in Stadsschouwburg Haarlem in Haarlem.

De prijs heeft twee categorieën: oeuvre en innovatie. De Jos Brink Oeuvre Prijs gaat naar een persoon, groep of instelling die zich fundamenteel en langdurig inzet of heeft ingezet voor de acceptatie en veiligheid LHBTI’s. De prijs bestaat uit een bedrag van € 10.000,- en een kunstwerk, gemaakt door een student van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. De Jos Brink Innovatie Prijs is bedoeld voor een persoon of organisatie, die zich op inspirerende wijze inzet of recent heeft ingezet voor de acceptatie en veiligheid van LHBTI’s en bestaat uit een bedrag van € 1.000,-.

De prijs is vernoemd naar acteur en televisiepresentator Jos Brink (1942-2007), een voorvechter van de acceptatie en emancipatie van LHBTI’s, die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit.

Aanmelden

Nomineren voor zowel de Oeuvre Prijs als de Innovatie Prijs kan via www.josbrinkprijs.nl. Aanmelden van kandidaten kan t/m 1 maart 2019.

Jury

De jury staat onder voorzitterschap van presentator en televisiemaker Peter van der Vorst.

In 2017 is de oeuvreprijs uitgereikt aan Ellie Lust. De innovatieprijs is in 2017 uitgereikt aan BeyonG Veldkamp. Meer informatie op de website en Facebook.

Lees ook: Liefde valt niet uit te schelden! Roze in Blauw wint Jos Brinkprijs