In theater de Willem speelde vandaag de musical ” De Kleine Kapitein”. De Kleine kapitein is eigenlijk een verhaal over de fantasie van kinderen. Dan is het bijna vanzelfsprekend dat je daar als schrijver op in speelt en daar optimaal gebruik van maakt. De uitdaging van de maker van deze musical bestaat dan mede uit het in beeld brengen van dit verhaal voor de kinderen die deze voorstelling bezoeken. De Kleine Kapitein is bijna een lofzang op fantasie en het verzinnen van verhalen. Vier kinderen vinden een grote hoeveelheid hout waarvan zij denken dat het wrakhout is van een schip en beginnen dan te fantaseren.

Daarmee begint dit avontuur, geschreven door Paul Biegel dat voor derde keer in het theater wordt gebracht. Het verhaal is uniek in zijn soort maar dat kan ook worden gezegd van de muziek die van de componist Händel afkomstig is en van mooie teksten is voorzien door Fons Merkies.

De kleine kapitein-4

De kinderen vinden dat ze langzaam oud worden en willen snel groot zijn zodat ze zelf kunnen doen wat ze willen. Ze maken samen een boot en maken dan kennis met een oude Zeeman die hen een verhaal verteld. Een verhaal waar ze zelf hun eigen fantasie in kwijt kunnen en zo gaan ze in hun verbeelding op reis.

De kleine kapitein-20

Het decor bestaat uit schitterend gemaakte bolders en daarna een hoop met hout die werkelijk zo aangespoeld lijkt te zijn. Niets is minder waar want over alles is nagedacht en ook de verbeelding van de acteurs worden geprikkeld. Het geheel past perfect in elkaar in een voorstelling die origineel is en blijkt geeft van een schitterende fantasie. De tocht gaat van de Stad op Palen en leidt naar het eiland van Grote Groei. Kinderen willen groot worden en volwassenen willen teug naar hun jonge jaren en dat kan bij deze musical en dat geldt dan ook voor het publiek.

De kleine kapitein-34

Michel Sorbach speelt de verteller en diverse andere rollen zoals de hele cast dat doet. Dat resulteert in een schitterende serie rollen die hij als een meester beheerst. Alexandra Alphenaar speelt ook een scala van rollen en doet dat innemende en humoristische manier die past in deze voorstelling. Arjan Smit is de standvastige en stoere kapitein die elke vrouw doet smelten dus ook Alexandra die de rol van Marinka speelt. De rol van Bange Toontje wordt gespeeld door Robbie Aldjufri die de rol van deze jongen in de gepaste stijl speelt. Last maar zeker not least in de rol van Dikke Druif speelt Christian van Eijkelenburg, Hij klimt op elke bolder en waagt zich vier meter boven het toneel op een bolder en speelt met zijn eigen humor in een eigen stijl.

De kleine kapitein-38

Door het beperkte décor is de cast, maar vooral het aanwezig publiek, aangewezen op de eigen fantasie en ontstaat er een schitterend open verhaal dat van begin tot einde blijft boeien. Dat komt met name doordat de cast tijdens het vertellen van het verhaal even kort terug gaat naar de werkelijkheid om daarna weer in het fantasie van het verhaal te duiken. De spanning loopt langzaam op en allerlei personages duiken op in het verhaal op fantasierijke locaties.

De kleine kapitein-44

De Kleine Kapitein is een schitterend verhaal dat de fantasie prikkelt van elke volwassene en kind die deze voorstelling bezoekt. Een aanrader voor het gehele gezin.

Bekijk hier de fotoreportage.