In 2008 verraste Hans Cornelissen iedereen met de nieuwe musical ‘Op Hoop van Zegen’. Ruim tien jaar later komt het oer-Hollandse verhaal weer terug in de theaters. ‘Het is echter geen reprise,’ legt Cornelissen uit. Het stuk is herzien door ervaringen van tien jaar geleden en zal met een geheel nieuwe cast totaal anders ten uitvoer gebracht worden. De cast gaf op vanmiddag een voorproefje van vijf liederen uit de voorstelling.

Op Hoop van Zegen

Het verhaal van ‘Op Hoop van Zegen’ is geschreven door Herman Heijermans en is sinds de première van het toneelstuk in 1900 niet meer weg te denken uit de Nederlandse theaters. Ook werd het verhaal meerdere malen verfilmd. Het verhaal gaat over het leven van vissersweduwe Kniertje (Mariska van Kolck), die haar man en haar oudste zonen verloren heeft aan de zee. Kniertje twijfelt of ze haar jongste zoon Barendje (Robin Smits) ook naar de zee zal sturen, terwijl ze erg onder druk staat onder de harteloze Reder Bos (Bill van Dijk). De tekst voor deze herziende musical is geschreven door Allard Blom en is gebaseerd op de tekst van het toneelstuk van Herman Heijermans. Het decor dat wij zagen, is heel simpel gehouden door Arno Bremers, namelijk een vierkant vlak, dat dient als ruimte en als kader aan de kust, een schip en duinen op de achtergrond.

Tijdens de opening met het lied ‘Op hoop van zegen’ zien we Melissa Groeneveld opkomen als de vertolking van de Hoop, de boot die uit varen gaat. Zij begint het lied en gaandeweg komen steeds meer mensen het podium op, zoals Truus (Joke de Kruijf), Jo (Linda Verstraten) en Clementine (Bernice Havenaar). Het tweede lied werd vertolkt door Bill van Dijk, de prachtige solo van het lied ‘Achter de Horizon’ met een bijzonder goede climax. In het lied voor de pauze van het stuk gaat de boot de Hoop uit varen, terwijl deze niet zeewaardig is. Rolf Koster, Gijs Stallinga en Stephan Mooijman laten daar hun zang- en acteertalent zien. In het lied ‘Schade en schande’ horen we Joke in haar tweede rol als Mathilde Bos en Mariska eindigt de presentatie met ‘Ik weet niet meer’, waarin ze haar strijd uit, maar wel zegt ‘in God van daarboven te blijven geloven’.

Al met al geeft het een goed beeld van de musical en kan er nu niet meer dan uitgekeken worden naar de première die op 28 januari zal plaatsvinden. De voorstelling is vanaf 12 januari te bekijken in de theaters en zal tot 2 juni door het hele land te zien zijn.

Kijk voor meer informatie op: https://www.degraafencornelissen.nl/voorstelling/musical-op-hoop-van-zegen

Voor de uitgebreide fotoreportage klikt u hier.

Verslag; Jenny Evendijk
Foto’s: Peggy de Haan

Wil je kaarten winnen voor de musical? Klik dan hier.