Voor de ruim 80 jongeren van cast A was het een spannende avond. Zij speelden gisteravond de première van Oliver Twist.

Iedereen kent het verhaal van Oliver Twist wel en de musical is al diverse malen opgevoerd. In 1999 door Joop van den Ende Theaterproducties, in 2010 was de Vlaamse versie te bewonderen en FanWork speelt momenteel een eigentijdse versie van het verhaal. Ook Hofplein Rotterdam waagt zich aan deze familievoorstelling. Gisteravond ging de familievoorstelling in première.

Regisseur Jaco van der Moolen gaf een eigen draai aan het verhaal. De oorspronkelijke musicalliedjes zijn verdwenen. De nummers hebben nieuwe teksten, maar bekende melodieën van o.a. The Beatles, Rolling Stones en Pink Floyd en worden live gespeeld door de band. De cast bestaat uit jongeren. Op een uitzondering na, Fagin wordt kleurrijk gespeeld door René Groothof.

Oliver Hofplein 2

Wat elke keer weer opvalt bij Hofplein Rotterdam zijn de prachtige decors en kostuums. Ook het enthousiasme van de cast is elke keer weer groot. Er werd goed geacteerd. Het verhaal is zielig, maar toch zat er ook voldoende humor in de voorstelling. De kinderen in de zaal zaten op het puntje van hun stoel, maar ook voor de ouders was het genieten geblazen.

Oliver Twist is een van de bekendste romans van de Engelse schrijver Charles Dickens en vertelt het klassieke verhaal over het leven van ‘s werelds meest beroemde weesjongen, Oliver. In de negentiende eeuw, waarin Londen wordt geteisterd door armoede en criminaliteit, groeit de jonge en innemende Oliver op in een weeshuis. Op een dag wordt Oliver verkocht aan een doodskistenmaker, maar na een flinke ruzie vlucht hij weg. Op straat raakt hij bevriend met een bonte verzameling van schurken en straatdieven. Onder leiding van de sluwe en slinkse bendeleider Fagin leert Oliver de kunst van het stelen en zakkenrollen. Fagin’s brute handlanger Bill Sikes bewijst zijn slechtheid door Oliver mee te nemen om in te breken bij rijke mensen. Maar dan gaat het helemaal mis. Oliver wordt opgepakt voor een misdaad die hij helemaal niet op zijn geweten heeft. Met gevaar voor eigen leven moet hij zijn onschuld zien te bewijzen.

Oliver Hofplein 1

Hofplein Rotterdam is een theater voor kinderen, jongeren en volwassenen. Ze maken meerdere producties per seizoen waarin naast leerlingen van Hofplein Rotterdam een aantal professionele acteurs spelen. De producties zijn veelal een bewerking van een klassiek jeugdboek, een opera of een moderne versie van een bekend sprookje.
Hofplein Rotterdam is een begrip in de stad en ver daarbuiten. Koningin Beatrix bezocht in 2005 een voorstelling en vijf jaar later zagen Willem-Alexander en Maxima de voorstelling ‘De verjaardag van Koning Lodewijk de Enige’.

Ook al is Hofplein Rotterdam inmiddels een begrip in de stad, de strijd voor het voortbestaan blijft doorgaan. In het jaar 2012 heeft de wereldwijde economische crisis al flink huisgehouden. Er worden nieuwe bezuinigingen aangekondigd en een korting op de subsidie dreigt. Meer dan twaalfhonderd leerlingen gaan in oktober van dat jaar de straat op richting het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel, strijdbaar voor het behoud van ‘hun’ Hofplein. Met succes want de bezuinigingsronde wordt overleefd.

Met Oliver Twist heeft Hofplein wederom bewezen dat ze moeten blijven bestaan. Oliver Twist is een fantastische belevenis voor jong en oud. Een (h)eerlijke feel good familievoorstelling en geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar.
Vanmiddag speelt cast B hun premiere. De voorstelling is nog te zien t/m 2 februari.

Kijk voor meer informatie op http://www.hofpleinrotterdam.nl/
Foto’s: Hofplein Rotterdam
Lees ook:
Genieten bij Aladdin

Musical Ketelbinkie een succes

Koninklijke verjaardag Hofpleintheater