Musicalvereniging Z&V Opmeer brengt een bijzonder stuk dit jaar. Velen kennen het boek van Jan Terlouw maar Marc Veerkamp heeft er een script en liedteksten van gemaakt.

Deze voorstellingen is in Nederland nog nooit eerder door een musicalvereniging getoond. En als ze dan toch de primeur hebben dan ook direct op zeer bijzondere wijze gebracht, op een zeer bijzonder locatie.

De locatie van de voorstelling is tot aan moment van aanvang nog een verrassing. Het publiek dat zich verzamelt in ‘Zorgcafé ‘t Koetje’ wordt door een aangemaakt wandelpad geleid naar een grote schuur of stal zo u wilt, midden in de weilanden van Spanbroek. Een historische plek waar, in de oorlogswinter, daadwerkelijk voedseldroppings hebben plaatsgevonden en een vliegtuig is neergestort. Het verhaal kan dus letterlijk hier plaatsgevonden hebben.

De musical Oorlogswinter vertelt het verhaal van de vijftienjarige burgemeesterszoon Michiel. Michiel wordt gespeeld door Loet Appelman. Loet heeft al meerdere hoofdrollen gespeeld waaronder de flitsende boy Link Larking in Hairspray vorig jaar. Maar nu is het toch andere koek voor hem en hij speelt de rol van Michiel fantastisch.

In het dorp waar Michiel woont maakt hij de koude en vreselijke oorlogswinter van 1944-1945 mee. In eerste instantie ondergaat Michiel de oorlog als toeschouwer, maar meer en meer raakt hij betrokken bij ondergrondse verzetshandelingen. Hij verzorgt een Britse piloot Jack (Niek van Langen) die gewond en verstopt in het bos ligt en probeert een brief van de piloot via zijn oom Ben, die in het verzet zit, te versturen. Ben, gespeeld door Richard Vlaar, is zijn vertrouweling waarbij hij, zo lijkt, terecht kan met zijn geheim. Als zijn vader wordt gearresteerd ziet Michiel in dat hij meer moet doen en kiest hij voor het verzet.

Zijn moeder (Jeanet Groot) ziet het allemaal met leden ogen aan en verwoordt dit in een lied waarbij de koude rillingen over je rug lopen. Je voelt haar pijn en wanhoop en Jeanet weet dit heel goed te brengen, in combinatie met de kracht die de moeder heeft om haar kinderen door de oorlogswinter heen te loodsen. Zij laat Michiel gaan en blijft altijd de veilige haven voor haar kinderen. Dat het uiteindelijk haar eigen broer is die de verrader blijkt te zijn is een niet te verkroppen waarheid maar de vreugde om de vrijheid overheerst als uiteindelijk het land en dus ook het dorp bevrijd wordt.

Van deze unieke locatie in Opmeer is de gehele omgeving optimaal gebruikt. De stal, onderverdeeld in ruimtes en hoogten wordt subliem verdeeld en de illusie van een dorp is zeer geloofwaardig weggezet. Het heen en weer fietsen, de schuilplaats van de piloot, maar ook het fusilleren buiten in het veld . Dat laatste was ook een echt ‘Soldaat van Oranje’-moment wanneer de schuurdeuren open gaan en het vuurpeloton aanlegt, hartverscheurend.

Bij aanvang van de tweede akte is de zon inmiddels onder dus wordt het ook wat frisser in de schuur. Iets dat nog meer de ervaring geeft om mee te leven met het gezin en de mensen in het dorp. Getuigen de opmerkingen die het publiek niet voor zich kan houden, en zelfs het ingetogen applaus voor de ‘verrader’ van het stuk zegt wel dat het verhaal zeer geloofwaardig is neergezet en diepe indruk heeft gemaakt op de aanwezigen.

De wandeling terug is nog weer een attractie op zich door de talloze gekleurde lampjes langs de route. Een indrukwekkend stuk, een verhaal dat nooit mag verstommen. Verhalen van onze moeders, vaders, en bezoekers van deze voorstelling.Het moet ook doorverteld worden, als waarschuwing dat in een tijd van oorlog je niet weet wie te vertrouwen is, of dat jezelf wel te vertrouwen blijft.

Deze voorstelling zal ongetwijfeld behoorlijk wat Amateur Musical Awards op gaan leveren, en de stuk of 100 mensen die nog op de wachtlijst stonden voor een kaartje zullen behoorlijk teleurgesteld moeten wachten tot de productie van volgend jaar. Hoe Z&V dit volgend jaar wil gaan overtreffen is ons een raadsel, een behoorlijk klus voor het creatieve team van Peter Groenendijk (regie) en Marieke van Diepen (muzikale leiding).

Meer informatie op vind je https://www.musicalopmeer.nl/

Klik hier voor de fotoreportage

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen