Vanaf januari 2015 zal er een nieuwe Nederlandse musical langs onze theaters toeren. Vandaag presenteerde de musical zich aan de pers in Het Blauwe Theehuis gelegen in het Vondelpark.

Onder de groene hemel’ is een musical gebaseerd op de nummers van Boudewijn de Groot en Lennart Nijgh. Het speelt zich af in het jaar 1969, een periode waarin de ‘flower power’ opkwam en het Vondelpark het centrum was voor vrije liefde en vrede. Regisseur Koen van Dijk vertelt dat hij zelf een grote connectie heeft met het repertoire van de Groot en Nijgh. Zo is hij gefascineerd door de verschillende betekennissen die men kan koppelen aan de teksten van Lennart Nijgh. Hij heeft zelfs een boek geschreven voor de cast met zijn interpretaties van de liederen.

Een paar grote thema’s die van Dijk uit de teksten haalt zijn: liefde, lust en volwassen worden. Thema’s die ook naar voren zullen komen in de voorstelling. Het verhaal gaat over Jimmy (René van Kooten) die ervoor moet zorgen dat zijn ouders (Sophie Veldhuizen & Thomas Cammaert) in een tijd van vrije liefde en lusten elkaar zullen vinden en belangrijk; bij elkaar blijven. Dit gebeurt in een abstracte manier waarin een volwassen Jimmy terugkijkt op de liefdesgeschiedenis van zijn ouders. René van Kooten zegt hierover: ‘Jimmy zit in een eigen realiteit, het publiek weet wie hij is maar voor de personages is hij steeds iemand anders. Zo is hij bijvoorbeeld de apotheker die zijn moeder de morning-afterpil weigert.

ODGH05

Hij moet er voor zorgen dat zijn ouders samen komen.’ Wat de voorstelling bijzonder maakt is dat de acteurs ook zelf instrumenten zullen bespelen. Zo zal René van Kooten te horen zijn op gitaar en Sophie Velhuizen op piano. Zij hebben hier dan ook ervaring mee. Voor sommige castleden is het musiceren echter nieuw. Anne-Mieke Ruyten, die de moeder speelt van Sophie, zegt: ‘Ik had nog nooit gitaar gespeeld. Ik ben nu elke dag aan het oefenen. Ik hoop dat ik het goed kan als het eelt om mijn vingers staat!’.

ODGH41

Thomas Cammaert zegt ook elke dag te oefenen, ‘daarbij zal de muziek lijken op bijvoorbeeld Mumford & Sons. We maken hierdoor ook een connectie met de muziek van nu’. Ter afsluiting laat Koen van Dijk het drieluik ‘Tuin der lusten’ zien van schilder Jeroen Bosch. Hierin komen de drie thema’s die van Dijk gebruikt in de voorstelling duidelijk naar voren en daarbij zal de vormgeving van de voorstelling hierop geïnspireerd zijn.

ODGH44

De première is op 29 januari (de geboortedag van Lennart Nijgh) te Haarlem.
Voor meer informatie kunt u kijken op www.onderdegroenehemel.nl

De fotoreportage vind je hier.

Tekst: Selina Stap
Foto’s: Gaby Lejeune

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.