Na Anastasia heeft Fanwork besloten een andere weg in te slaan met de musical Oliver in New York. Meer eigentijds en meer vernieuwend en dat is volledig gelukt.

Oliver is een tijdloos verhaal dat al jaren gespeeld wordt maar Fanwork heeft het verhaal gemoderniseerd en naar New York verplaatst. Alle hedendaagse invloeden zijn in deze musical verwerkt. De musical speelt zich af in 2013 en bevat vette dansen, stoere karakters en zelfs een keiharde rap.

De moeder van Oliver heet Rebecca en heeft een relatie met Chad, een muzikant. Als Rebecca in verwachting is stuurt haar moeder Chad weg met een leugen dat Rebecca hem niet meer wil zien. Om Rebecca te vergeten besluit Chad af te reizen naar Tulsa waar hij gaat spelen in een bar. Rebecca raakt betrokken bij een ongeluk en komt in het ziekenhuis terecht waar haat moeder besluit de baby naar een weeshuis te sturen en vertelt Rebeccadat de baby overleden.Oliver in New York-19

Oliver wordt geadopteerd en krijgt de naam Adam. In het weeshuis wordt hij het middelpunt van spot en pesterij en besluit op een dag om op zoek te gaan naar zijn ouders. Onderweg komt hij een trucker tegen en die brengt hem naar New York en stopt hem wat geld toe. In New York komt Hannah tegen die op straat staat te zingen met haar en zichzelf begeleid op haar gitaar die hem naar een groep straatmuzikanten brengt. De groep wordt geleid door Logan. Logan zorgt voor de groep maar staat onder invloed van de gewelddadige Conner.

Oliver wordt in de groep opgenomen vooral als blijkt dat hij schitterend piano kan spelen. Door dat talent wordt hij gevraagd om te komen studeren aan een zeer bekende muziekschool en komen de muzikale dromen van Oliver uit. Inmiddels heeft Adam de artiestennaam Oliver gekregen. De moeder van Oliver heeft inmiddels te horen gekregen dat Oliver nog leeft en gaat achter hem aan net als de kinderbescherming die ook achter de weggelopen Oliver aan zit. Er ontstaat een strijd om Oliver en ook Oliver strijdt om zijn ouders te vinden en te overleven. Ook de straatmuzikanten moeten strijden om te blijven leven en niet van de honger om te komen of door Conner vermoord te worden.

Oliver in New York-30

Het decor van Oliver in New York is simpel maar wel herkenbaar. Als een scene zich bij de muzikanten afspeelt, komt daar steeds hetzelfde doek naar beneden en als Oliver weer naar een andere plek gaat komt steeds hetzelfde decor uit de toren. Hierdoor wordt het voor het publiek meteen duidelijk op welke plek de scene zich afspeelt. Wouter Blijleven (script en liedteksten) en Rhody Matthijs (muziek, orkestraties en liedteksten) hebben een schitterend stuk afgeleverd dat de zaal regelmatig stil kreeg en waarbij je soms iemand hoorde slikken. Ontroerend, komisch, eigentijds en boeiend.

Oliver in New York-40

Uitschieters waren er in de personen van Valentijn Ave, Jorgen Veninga, Jip Warmerdam, Elaine Hakkaart en Sharisa Boland. Valentijn speelt een mooie dromerige Oliver die duidelijk een doel voor ogen heeft en dat is zijn ouders vinden door muziek. Jorgen speelde vorig jaar al een hoofdrol en nu mocht hij de rol van Chad vertolken en deed uitstekend met zijn mooie stem. De rol van Hannah werd gespeeld door Sharisa die werkelijk een geweldig eigen stemgeluid heeft. Vocaal een van de absolute uitschieters. Jip zong schitterend met haar warme stem. Elaine kwam pas laat in beeld maar zong alle engelen de kerk uit met haar stem.

Oliver in New York-49

Bij Oliver werd voor het eerst in Nederland het systeem van “Pay what you want” gebruikt en het kan niet anders dat de geldbussen vol moeten zitten na elke voorstelling.

Hoofdrollen:
Oliver – Valentijn Avé
Rebecca – Jip Warmerdam
Chad – Jorgen Veninga
Hannah – Sharisa Boland
Conner – Kai Brasdorp
Logan – Niels Boszhard
Kirsten – Thelma Schoon
Dena – Elaine Hakkaart

Oliver in New York-70

Bijrollen:
Sarah – Gina Bentvelsen
Tito – Donny de Koning
Lazy – Job Verberne
Loner – Jan van der Schot
Precious – Moïse Mulder
Fransisca – Mabel Priveé
Victoria – Mireille Adelaar

Kijk voor meer informatie op http://www.oliverinnewyork.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier.