‘Wees in het hier en nu…’, we lopen binnen bij theatergroep Oberon bij aanvang van de warming up voor de musical Rent. De theatergroep 14-21 jaar maakt zich op voor een zaterdag stevig oefenen, op een intensief stuk. Vorig jaar ging men al redelijk de diepte in met ‘Our House’ en dit jaar brengt de groep in het weekend van 7-8 april Rent op de planken. Een behoorlijke uitdaging voor zowel de jongeren als wel de regisseur Jos Meijer.
Het inzingen gebeurt met hét Rent-nummer ‘Seasons of love’ en de kids beginnen in de focus van het stuk te komen. Jos verteld ons nog snel dat er nog hard aan het decor gewerkt wordt maar hoe we de opstelling tijdens de doorloop ongeveer moeten indenken.
Rent
Nadat ook de danscaptain iedereen heeft wakker geschud gaat de eerste akte van start. De musical volgt, gedurende een jaar lang, het leven van acht vrienden die in New York wonen. We zien Roger en Marc, huisgenoten, levend voor de kunst en de muziek. Geen geld voor huur, met een knorrige huurbaas Benny, dus kwestie van overleven. Mimi, een heroïne verslaafde die verliefd is op Roger, maar die is net van zijn verslaving af. Marc zijn ex-vriendin Maureen heeft een lesbische relatie met de serieuze advocate Joanne. Daarnaast zien we Tom, een homoseksuele leraar die het aanlegt met een travestiet, Drag Queen Angel. Deze mensen moeten allen zien te overleven, terwijl ze worstelen met relaties, liefde, het verlies, creativiteit en aids. Best heftige karakters als je het zo opsomt. Met behoorlijke intense onderwerpen. De meesten ook behoorlijk actueel in het ‘hier en nu’ van de acteurs. We zien bijvoorbeeld Sven, die Angel speelt, op een fantastisch natuurlijke manier het karakter neerzetten. Volgens Jos is dat ook niet zo vreemd want ‘Sven kwam al op hakken binnen bij de audities en deze rol is hem letterlijk op het lijf geschreven’.
De hoofdrolspelers van Rent hebben serieus hard gewerkt aan interpretatie en het fenomeen ‘doorzingscript’. De articulatie blijft een punt dat altijd lastig is als je de tekst moet spelen en tegelijk zingen maar duidelijk is dat men hard gewerkt heeft. Ook de emotie die in de soms controversiële stukken getoond moet worden raakt echt. Je kunt je afvragen of sommige stukken niet té zijn om door deze leeftijdsgroep te brengen (de choreografie met verschillende seksuele standjes bijvoorbeeld). Maar de vraagstukken zijn dagelijkse en actuele vraagstukken voor deze jeugd. De gesprekken die zijn gevoerd over dit script waren dan ook intens.
Daarnaast is het behoorlijk lastig om een groep van 25 a 30 jongeren in een stuk te zetten met maximaal 15 rollen. Dit is opgelost door het ensemble op het podium te laten integreren in het decor. Met de full-cast nummers is er dé kans om uit te pakken en bij ‘La vie bohème’ wordt die kans dan ook volledig benut. De power blaast de zaal in en de energie stroomt over.
Na de volledige doorloop is er een verdiende pauze. Even de druk eraf, even eten, drinken, onbezorgdheid. Daarna nogmaals vol aan de bak want die 7e april nadert snel.
Wilt u dit niet missen? Kijk dan op www.oberontheater.nl voor informatie.
Voor de fotoreportage klikt u hier.
Mariska Steenbergen