Nu de aandacht voor de tweede Mamma Mia film wat afgezakt is, zal de musical Mamma Mia (die in dezelfde tijd als de film in première ging) het op eigen kracht verder moeten redden. Vele bezoekers zagen al de castsamenstelling met Antje Monteiro als Donna en vandaag heeft de tweede Donna haar première gespeeld: Nurlaila Karim. Een wellicht wat onverwachte keuze voor de doorgaans blond, blank en blauwe ogen hebbende Donna’s die we kennen binnen dit internationale format. Maar zodra Nurlaila een eerste voet zet in het decor van het Beatrix Theater in Utrecht gaat de Griekse zon schijnen. Met een grappige knipoog naar Cher (ref. Mamma Mia here we go again) zet Nurlaila direct haar komische skills in en is de toon gezet.

De rol van ondersteunend familielid schijnt haar te passen als een handschoen. Vorig seizoen zagen we haar nog in On Your Feet als moeder van Gloria Estefan en daarvoor als zus van Rachel Marron in The Bodyguard, maar deze rol van de chaotisch doch zelfstandige Donna is ook zeker een die bij haar past. Nurlaila’s spel is fris en klopt op elk punt; de komedie op de momenten met de vaders, het meisjesachtige met de Dynamo’s, maar zeker ook het gevoelige tijdens de scenes met dochter Sofie (Jolijn Henneman).

We spraken Nurlaila al eerder dit jaar op de perspresentatie waar zij aangaf het heerlijk te vinden om als Alternate te mogen spelen. Het combineren van mogen spelen maar ook thuis kunnen zijn voor haar kinderen is ideaal volgens haar en dit zie je ook tot leven komen op toneel. Het plezier waarmee Nurlaila haar Donna neerzet straalt er van af maar bij de ‘Donna Hattrick’ laat ze ook dat moedergevoel dat zo belangrijk voor haar is zien. Menig traantje wordt weggepinkt bij ‘het glipt me door de vingers’ en iedereen leeft met Donna mee in haar zoektocht naar liefde en het moeten loslaten van haar dierbaarste bezit, Sofie.
Ook qua zang laat Nurlaila horen dat de Abba-muziek tijdloos is en zeker ook met een tikkeltje soul in de stem garantie geeft tot feest. Het dak gaat er dan ook af tijdens de finale en Nurlaila ontvangt de welverdiende bos bloemen en een daverende staande ovatie van het publiek. Eigenlijk is de conclusie dat men dus (minstens) twee keer naar Mamma Mia moet gaan, voor beide Donna’s. Terecht bedankt Nurlaila ook de cast om haar heen en de crew in de coulissen want hier staat me een partij talent op en om het toneel! Het is goed te zien dat na een aantal maanden spelen er een hechte groep is ontstaan die elke dag het Griekse eiland op zijn kop zet. En met een zonnetje als Nurlaila daarbij belooft dit feest voorlopig niet te stoppen, het zal nog lang onrustig blijven in het Griekse Utrecht.

Mocht je vooraf willen weten welke Donna wanneer de taverne runt, kijk dan voor speelschema en boekingen op www.stage-entertainment.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier

Lees ook ons premiere verslag: Bruisende Mamma Mia, terug van weggeweest

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Wilma van der Werf