Federico Fellini’s film 8½ uit 1963 was de basis voor de musical Nine. Daarna was de musical de basis van de nieuwe film Nine uit 2009. Regisseur Arlon Luijten bracht de film weer terug in de musical die werd uitgevoerd door de derde- en vierdejaars studenten van Codarts. Voor Dook van Dijck en Sanne den Besten was het hun afstudeervoorstelling.

Niet een gepolijste musical maar het rauwe verhaal gebaseerd op de film gevat in de musical. Wat dan ontstaat, is een intrigerende versie van dit mooie verhaal. Geen mooi decor maar gewoon heel goede zang, dans en spel van deze talenten die je constant bij de les houden. Daarnaast een script dat eer doet aan de film en de mooie facetten die de film zelf zo sterk maken.

De rol van de regisseur wordt gespeeld door Dook van Dijck. Dook is de regisseur en speelt met overtuiging deze rol. Hij verplaatst zich helemaal in het personage, Guido, met al zijn wanhoop, vreemde kronkels, passie en onmacht. Guido, een beroemde Italiaanse regisseur, heeft last van een writter-block. Vastgelopen op zijn nieuwe science fiction film die gesluierd autobiografische verwijzingen bevat, heeft hij interesse verloren temidden van artistieke en huwelijksproblemen. Guido heeft moeite om te werken aan de film. Hij bestaat uit een reeks van flashbacks, dromen die zich verdiepen in zijn herinneringen en fantasieën die vaak verweven zijn met de werkelijkheid.

De vrouw van Guido, wordt gespeeld door Sanne den Besten, een mooie rol van een vrouw die haar man aan het verliezen is terwijl hij zichzelf ook aan het verliezen is. Zij kan hem niet bereiken en wil een einde maken aan hun relatie terwijl ze veel van hem houdt. Deze constante strijd wordt haar te veel. De druk op de regisseur bouwt zich steeds verder op. De producent die rekent op het script voor de film, een incassobureau dat geld wilt zien, de overleden moeder van Guido verschijnt in zijn dromen en verlaten al zijn vriendinnen hem ook nog. De realiteit en fictie lopen door elkaar heen en worden tot een intrigerende musical gesmeed die veel facetten van de film in zich hebben. Geen uitgetekend verhaal maar een musical waarbij het publiek de eigen fantasie de vrije loop kan laten en in gedachten de eigen omgeving zelf in kan vullen.

 

Felini heeft zelf ooit gezegd; ‘It’s easier to be faithful to a restaurant than it is to a woman’ en ‘You excist only in what you do’’. In deze voorstelling wordt het publiek geslingerd tussen realiteit en fictie waarbij als Guido echt op het dieptepunt komt de voorstelling als het ware op losse schroeven komt te staan doordat hij zijn eigen problemen als basis voor zijn voorstelling maakt en hij zich van iedereen vervreemdt. Zelfs van zijn eigen moeder die hem in zijn fantasie bezoekt en zijn dood aankondigt. Dan rest er voor Guido nog maar een oplossing en die vernietigend is voor Guido.
De cast bestaat, naast Dook en Sanne, ook uit de derdejaars studenten Eke van der Bijl, Reneé de Gruijl, Sofie Habets, Cecilia Hoezen, Milène van der Smissen en Cathalijne de Sonnaville. Jelle speelde de jonge Guido. Zij maken met hun spel, zang en dans van deze voorstelling een visuele en verhalende voorstelling waar je als publiek in getrokken wordt en er geen ontsnapping mogelijk is. Na het zien van deze voorstelling kan het bijna niet anders, dat gebaseerd op deze voorstelling, Dook en Sanne met hoge cijfers afstuderen en de derdejaars studenten over moeten gaan.

Deze groep is er in geslaagd om zonder concessies aan het verhaal een musical te maken die recht doet aan de film en is een eigen richting ingeslagen. Het is te betreuren dat deze groep niet de kans krijgt om deze voorstelling nog meerdere malen te spelen. Het goede nieuws is dat u nog de kans heeft om deze voorstelling in M-lab te gaan bekijken en wel op zaterdag 29 juni om 20:15 en zondag 30 juni om half drie. Meer informatie vindt u op www.M-lab.nl

Regie: Arlon Luijten
Regie-assistent: Romy Rockx
Muzikale leiding: Carlo van der Put

De fotoreportage bekijkt u hier.