De Brits-Nederlandse productie Catch Me komt, na een succesvolle speelperiode in Londen, naar Amsterdam. Onder regie van Daniël Cohen houdt een Nederlandse cast op 7 juli een staged reading van deze nieuwe musical over zelfmoord, die veel lof oogstte in de Britse pers. Catch Me is geschreven door Nederlander Arnoud Breitbarth en Brit Christian Czornyj.

 

“Catch Me is een prikkelend project van een jong, internationaal schrijversteam”, stelt regisseur Daniël Cohen. “Breitbarth en Czornyj hebben lef, niet alleen omdat ze in deze commerciële tijden een intieme musical maken, maar ook door hun keus voor een heftig onderwerp, behandeld met respect en humor.”

De vrienden van de 32-jarige Dean komen bijeen op de vooravond van zijn begrafenis. Ze lachen, huilen en halen herinneringen op, maar een vraag blijft op de voorgrond: waarom beroofde hij zichzelf van het leven?

Deze nieuwe musical, die in november 2016 op West End in première ging, belicht alle verschillende emoties van mensen die met zelfmoord te maken krijgen. De vijf vrienden delen hun herinneringen – sommige pijnlijk, andere grappig – maar al snel wordt duidelijk dat ze Dean niet zo goed kennen als ze dachten. Geheimen worden onthuld en waarheden komen boven, relaties komen onder druk en comfortabele illusies vallen in duigen.

In de tweede akte komt Deans kant van het verhaal aan bod. Maar de vraag die zijn vrienden niet uit hun hoofd kunnen zetten (“Waarom?”) kan nooit worden beantwoord. De muziek is modern en intrigerend, de teksten scherp, het verhaal gevuld met momenten vol warmte, humor en intens drama.

De Engelstalige staged reading zal plaatsvinden in het Crea Theater in Amsterdam voor Europese theaterproducenten. Er zal een beperkt aantal kaarten beschikbaar zijn voor publiek. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Arts Council England en Stichting Melanie. De cast wordt binnenkort bekendgemaakt.

Wat zei de Britse pers over Catch Me:

Eens in de zoveel tijd zie je een theatervoorstelling die zoveel zegt over hoe we het leven zien, dat je telkens weer moet terugkomen om je eigen leven te kunnen begrijpen.
Fringe Review

Deze veelbelovende nieuwe musicalschrijvers brengen opmerkelijk en origineel werk, met veel humor en goedgeschreven plotwendingen.
British Theatre

De muziek is prachtig, het verhaal boeiend en dwingt het publiek tot nadenken. Dit kan een hit worden.
Musical Theatre Review

Catch Me verwoordt op een briljante en tragische wijze het vernietigende effect een zelfmoord kan hebben op de achterblijvers.
A Younger Theatre

Een briljant verzonnen opeenstapeling van gebeurtenissen brengt alle ongemakkelijkheden van begrafenisbeleefdheden samen, met de bijbehorende fantastische zwarte humor.
Ought To Be Clowns

Over regisseur Daniël Cohen:
Daniël Cohen Daniël Cohen is regisseur, schrijver en vertaler. Zijn meest recente regie van de rockmusical RENT werd genomineerd voor Beste Regie tijdens de Musicalawards 2016; de voorstelling zelf ontving de Award voor Beste Kleine Musical. De succesvolle voorstelling In Bed Met Dietrich & Piaf (over de liefdesrelatie tussen de Duitse filmster en de Franse zangeres), waarvoor hij script en regie verzorgde, gaat in seizoen 2017/18 op tournee door het land. Cohen schreef onder meer de stukken IMPACT (over de Bijlmerramp), Ontboezemingen (een portret van vijf vrouwen met borstkanker, genomineerd voor de AVRO Theaterpublieksprijs), Kiss Me Cole (over componist Cole Porter), en Het Meisje van Velsen (de historie van IJmuiden). Cohen maakte Nederlandse vertalingen van de musicals Evita, Cabaret, Passion, Spring Awakening en Titanic (allen genomineerd voor Musical Award Beste Vertaling), en verder onder meer voor de musicals Rent, Next To Normal, Jesus Christ Superstar, Blood Brothers, Annie, Sound of Music, en Sondheim in Songs. Zijn vertaling van de musical Sunset Boulevard werd in 2008 bekroond met de John Kraaijkamp Award voor Beste Vertaling.

Over de schrijvers:

Arnoud Breitbarth en Christian Czornyj schreven het script, de liedteksten en de muziek voor Catch Me. Ze leerden elkaar kennen op de prestigieuze Londense Mountview Academy of Theatre Arts op de Masteropleiding Musical Theatre Writing, waar ze allebei cum laude afstudeerden.

Arnoud Breitbarth werkt nu als schrijver, componist en vertaler. Twee jaar geleden verruilde hij de financiële journalistiek voor de theaterwereld. Met Catch Me maakte hij afgelopen najaar zijn professionele debuut op West End. Het stuk Forgive Us, Oh Father!, geschreven met Harry Style, speelt deze zomer op het Edinburgh Fringe Festival na een eerdere productie in Leeds. Ook ontwikkelt hij het stuk Brothers, gebaseerd op de roman ‘Gebr.’ van Ted van Lieshout.

Christian Czornyj is schrijver, componist en geluidsontwerper. Naast Catch Me schreef hij Remember, Remember, dat te zien was in West End theater The Other Palace. Christian’s schrijfstijl wordt gekenmerkt door sociale en politieke onderwerpen en zijn liefde voor elektronische muziek.