Gisteravond vond de Rotterdamse première plaats van The Color Purple. In april en mei stond de voorstelling in de NDSM-Loods in Amsterdam, wegen succes is The Color Purple nu op tournee door Nederland.

De cast is gewijzigd op zes plaatsen doordat niet iedereen beschikbaar was voor deze tour. De cast heeft slechts twee weken gerepeteerd en een aantal try-outs gespeeld voordat ze begonnen aan de première in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. Het resultaat mocht er absoluut wezen waarbij de vervangers hun eigen dynamiek toevoegden aan deze indrukwekkende voorstelling in het passende decor en de zeskoppige life band.

Hoofdrolspeelster Naomi van der Linden heeft deze periode gebruikt om nog meer te werken aan haar zang vertelde ze na afloop. Het resultaat was te zien gezien de bezieling en de kracht waarmee ze haar rol vertolkte en dat zichtbaar was in het laatste nummer waarmee de voorstelling waardig afsluit en je als publiek een beetje van haar positieve energie meekrijgt. Het duo Jeannine La Rose en Carlos de Vries heeft een onderlinge chemie waar je als publiek niet om heen kunt. Alles klopt en met name het duet in de tweede akte straalt van het toneel af.

The Color Purple

The Color Purple vertelt het tijdloze levensverhaal van drie vrouwen in het zuiden van Amerika aan het begin van de 20e eeuw, een tijd waarin slavernij is afgeschaft maar de gevolgen nog sterk voelbaar zijn. Hoofdpersoon Celie leidt een leven dat gedomineerd lijkt door armoede, misbruik en geweld. Maar Celie maakt zich vrij door haar eigenwaarde te vinden en op te komen voor haar persoonlijk geluk. Ze wordt daarbij geholpen door haar schoonzusje Sofia en door Shug Avery, een rondreizende zangeres. Gedrieën staan zij op tegen een eeuwenoud onrecht.

Het boek The Color Purple van Alice Walker won in 1983 de prestigieuze Pulitzer Prize. Regisseur Steven Spielberg zag zijn kans schoon en verfilmde vlak daarna de bestseller met Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey in de hoofdrollen. In 2005 zag The Color Purple het licht als musical op Broadway. Na een speelperiode van ruim drie jaar vond de vernieuwde versie via London opnieuw de weg naar New York en mocht, net als de eerste versie, vele prijzen in ontvangst nemen. The Color Purple is voor het eerst in Nederland te zien en reist na een succesvolle periode in Amsterdam langs 16 theaters in Nederland.

Cast

Naomi van der Linden, Perry Dossett/Edwin Jonker, Jeannine La Rose, Carlos de Vries, Aisa Winter, Donielle David, Mike Libanon, Malaika Elvers, Jerrel Houtsnee, Jennifer Norden, Caitlin Baank, Giovanni van Gom en Valerie Jane.

Regie en vertaling

Koen van Dijk

Kijk voor meer informatie op https://colorpurplemusical.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Lees hier ons verslag van de première.