‘Nederpop is top!’ moet Bos Theaterproducties gedacht hebben, toen zij bedachten om een muziekshow te produceren vol met jaren ’80 nederpop klassiekers. ‘Nederpop All Stars’ ging vrijdagavond in de Kom in Nieuwegein in première. Een vierkoppige band vult het podium, gecomplementeerd met Stefan de Kogel als leadzanger.

Stefan de Kogel kennen wij in musicalland van zijn rollen in o.a. Jerseyboys en Soldaat van Oranje. Maar daarnaast is Stefan een fervent zanger op festivals en andere feesten met zijn coverband The Gentz. Het is dan ook niet zo vreemd dat hij meedeed aan een zangcontest op Radio100%NL, uitgeschreven door eerder genoemde band en Stefan won. Als leadzanger en muzikaal multitalent (gitaar, toetsen enzovoorts) is hij het gezicht en vooral de stem van de avond. De band bestaat uit Sander van Herk op gitaar, Luc de Bruin op de drums en tevens zang, Robert Kramers op bas en zang en Marco Hoogland op toetsen en zang. Publiekstrekkers zijn dan toch de namen Henk Temming (Het Goede Doel) en Erik Mesie van Toontje Lager. Voor velen (aanwezigen) helden van weleer. ‘Wat een hoop bekenden’ was dan ook de gevatte opmerking van Mesie toen hij op kwam.

Nederpop foto Wilma van der Werf 34

De avond vult zich met vooral Stefan en band die de jaren ’80 omschrijven aan de hand van iconische gebeurtenissen gekoppeld aan de Nederpop. Van Pinkpop waar Raymond van het Groenewoud voor het eerst Nederlandstalig zong, via de klassieker van Het Klein Orkest over de val van de Berlijnse muur naar de megahits van Doe Maar en De Dijk. Bedenk een ‘pop in je moerstaal’-nummer uit die tijd en hij komt langs. Het aandeel van Temming en Mesie bestaat uit het ten gehore brengen van hun eigen klassiekers. Waar Temming toch al wat verouderingsverschijnselen in zijn stem niet kan verbloemen, zingt Mesie nog steeds de sterren van de hemel. Menig aanwezige voelde zich echt weer even die tiener van toen als ‘ik heb stiekem met je gedanst’ door de boxen knalt. Maar ook het ‘Waar is hier de nooduitgang’ van Het Goede Doel heeft een hoog ‘back to the old days’-gehalte. Maar wie denkt dat het stoffig of alleen voor de veertiger van vandaag de dag is, mag zich bedenken. Nummers als ‘Zo stil in mij” van Van Dik Hout en het ‘Dansen op de vulkaan’ van de Dijk zijn ook voor de (iets) jongere Nederpopfan zeer herkenbaar en eigentijds gebracht.

Nederpop foto Wilma van der Werf 38

Meezingen is een must bij deze show en zelfs voor een pauze is er haast geen tijd, bij binnenkomst staan Stefan en band alweer te spelen. Het duet dat Stefan zingt met niemand minder dan Ramses Shaffy is kunstig en vernuft in elkaar gezet en de zaal gaat los bij het ‘Laat me’. De toegift is dan echt het hoogtepunt van de avond; alle iconen op een rij. Vroeger concurrerend in de hitlijsten, nu gebroederlijk naast elkaar met het ‘Is dit alles’ als slotnummer. Hoewel slotnummer… zelfs na de voorstelling konden Stefan en band er geen genoeg van krijgen en gaven exclusief voor de première-gasten en pers nog een akoestisch toetje in het theatercafé.

Wat een feest, een feest der herkenning, met helden van weleer.

Nederpop All Stars gaat op tour; voor speeldata zie www.nederpopallstars.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Wilma van der Werf