In het begin van de jaren zestig kwam er een hausse van Amerikaanse musicals naar ons land. Het Nederlandse publiek wilde graag wat meer tekst en dus werden de eerste Nederlandse musicals voorzien van sterkere teksten. Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink schreven de eerste originele Nederlandstalige musicals, zoals ‘Heerlijk duurt het langst’ en ‘En nu naar bed’. In de jaren 70 waren Jos Brink en Frank Sanders de drijvende kracht achter de Nederlandse musical. Hun eerste musical ‘Maskerade’ was meteen een succes.

De Graaf en Cornelissen vonden het hoog tijd om alle hoogtepunten samen te vatten tot één show. Daarom komen zij dit theaterseizoen met ‘Nederland Musicalland’. Een avond vol herkenning met de mooiste, grappigste en ontroerendste liedjes uit de schatkamer van ruim 50 jaar Nederlandse musical. De cast bestaat uit Bill van Dijk, Joke de Kruijf, Rosalie de Jong en Rick Sessink. Deze vier musicalsterren en een ensemble worden begeleid door een live orkest.


Vanmiddag vond de perspresentatie plaats in De Roode Bioscoop in Amsterdam. Na het voorwoord van producent Hans Cornelissen gaf de cast een exclusief voorproefje van de voorstelling.

Hans Cornelissen: ‘Nederland Musicalland bevat natuurlijk de legendarische Annie Schmidt en Harry Bannink musicals zoals ‘Heerlijk duurt het langst’ en ‘En nu naar bed’ met evergreens als ‘Vluchten kan niet meer’, ‘Zeur niet’ en ‘Het is over’. Daarnaast de Nederlandse klassiekers zoals ‘De Jantjes’, ‘t Schaep met de 5 Pooten’ en ‘Ja Zuster, nee Zuster’. Ook de zogenaamde jukebox- en autobiografische musicals komen ruim aan bod zoals ‘Toon’, ‘Ramses’, ‘Doe Maar’, ‘Sonneveld’, ‘De Zangeres Zonder Naam’ en ‘Hij Gelooft In Mij’. En natuurlijk het uitgebreide oeuvre van Jos Brink en Frank Sanders. Maar ook successen als ‘Tsjechov’ met de klassieker ‘Vanmorgen vloog ze nog’, ‘Soldaat van Oranje’, ‘Zeldzaam’, ‘De Zoon van Louis Davids’, ‘Cyrano,’, ‘Op Hoop van Zegen’ en ‘Fien’ ‘ en het meesterwerkje ‘Inspiratie’ uit ‘Joe’ ontbreken niet. Soms geheel herkenbaar en soms verrassend nieuw uitgevoerd. Met onverwachte medleys en indringende solo’s’.

MG 4469-21

‘Nederland Musicalland’, van dezelfde makers als de hitmusical ‘De Jantjes’, wordt een vrolijke, maar af en toe ook serieuze, theateravond waarin alle grote hits uit originele Nederlandse musicals voorbij zullen komen. Nederlandse musicals met sterke Nederlandse kenmerken. Paul Van Ewijk: van Phantom weet vrijwel niemand wie de teksten voor deze musical heeft geschreven maar weet wel dat Andrew Lloyd Webber de muziek heeft geschreven maar weinig mensen weten wie de tekst heft geschreven, namelijk Charles Hart. In Nederland is dat net andersom. Annie M.G. Schmidt heeft veel musicals geschreven maar weinig mensen weten dat Harry Bannink veel muziek heeft geschreven. Dat komt omdat Nederlanders van sterke teksten houden, een kenmerk van Nederlandse musicals.

‘Nederland Musicalland’ wordt een feest der herkenning waarin het publiek nog één keer kan genieten van alle juweeltjes uit het Nederlands musicalrepertoire. ‘Nederland Musicalland’ is van 6 november tot en met 28 februari 2014 te zien in de Nederlandse theaters.

Rosalie de Jong hoorde bij deze gelegenheid ook dat ze een rol zal gaan spelen in “Heerlijk duurt het langst”. 

MG 4498-26

Kijk voor meer informatie op http://www.degraafencornelissen.nl/voorstellingen/nieuws/nederland-musicalland

De fotoreportage vindt u hier.