Een nieuwe productie van Robin de Levita, John Ewbank en Marco Borsato. Voor het eerst in deze combinatie zullen muziek, film, 3D, urban, pop, dans en een verhaal samenkomen. Een zeer grote uitdaging zeggen zowel bovenstaande heren als regisseur Bobby Boerman.

Bobby Boerman groeide door zijn vader Theu Boerman (oa Soldaat van Oranje) op met het theater, maar heeft zich gespecialiseerd als filmregisseur. Na producties als Nieuwe Buren en Hartenstraten is hij best gespannen voor Sky. Samen met Platige, een Pools bedrijf wat gespecialiseerd is in 3D (oa Star Wars), maakt Bobby alle filmeffecten voor op de schermen. Dit in nauwe afstemming met de Levita, Borsato en Ewbank.

sky 1

Het is een proces waar ze met het gehele team samen naar kijken. Door gebruik te maken van elkaars kwaliteiten ontstaan discussies, maar van daaruit ook mooie dingen. Sinds 8 jaar wordt er gewerkt aan deze musical. In eerste instantie kwam Kees Abrahams (CEO Imagination) samen met De Levita met het idee en zijn dit uit gaan werken. Net als Soldaat van Oranje zal het een stage around ervaring worden. Imagination wil hiermee een vernieuwende slag maken binnen toneel en musical.

Sky is geheel nieuw en het script is geschreven door Sarah Miles. Het script is echt net klaar, maar is gaandeweg geheel aangepast aan de teksten en ideeën van het creatief team. De liedjes van Marco Borsato worden gebruikt om het verhaal een muzikale omlijsting, maar ook invulling te geven. Hierbij zijn er 11 al bekende nummers en daarnaast heeft Ewbank enkele nieuwe nummers geschreven welke hun weg zullen vinden in de musical. Al bestaande nummers als Vlinder, Afscheid nemen bestaat niet en Kan het niet alleen, zal het publiek onder andere gaan horen.

sky 2

Sky gaat over een 16 jarig meisje wat in coma raakt. In deze comateuze tijd droomt ze. In deze droom worstelt Sky met problemen in haar leven. De zoektocht naar haar vader, die haar verlaten heeft, aakt groot onderdeel van deze droom uit. Daarnaast ondervindt ze problemen op school, wordt ze gepest en is ook haar relatie met haar moeder wankel. Herkenbare problemen welke passen bij tieners van deze tijd. Door de inbreng van 3D effecten op grote schermen, levitatie van spelers en dans, in een choreografie van grote choreografienamen Keoni en Mari Madrid in een urban/pop jasje wordt het verhaal naar een hoger level getild. In de dans zitten sporen van popping en locking, zeker een geheel ander sausje dan musicalpubliek gewend is, maar daardoor zeker het bezoeken waard.

Tijdens de voorstelling krijgt de kijker een 3D bril op. Geheel niet storend vindt de Levita, aangezien de overgangen zo worden aangegeven met verschillende decors, bepaalde symbolen en kostuums dat het een samenhangend verhaal wordt wat je meeneemt in de droom van Sky.

sky 5

De casting voor de musical is nog in volle gang. Er wordt veel verwacht van zowel acteurs als dansers. Als acteur moet je een sterke stem hebben om de hoogtes en emoties van de liedjes van Borsato te halen. Borsato is dan ook veel betrokken bij dit proces. Samen met de creatives wordt er gekeken wie alle expertises in zich heeft om deze productie te dragen. Geen gemakkelijke keuze laat de Levita weten. Als dit een succes wordt hoopt Borsato dat de hele wereld dit spektakel mag ervaren en de musical internationaal gaat.

Een prachtige productie die het publiek met de technieken van nu op een geheel nieuwe wijze laat genieten van muziek, spel en dans.

Sky de musical heeft op 3 april zijn première in Theater Amsterdam.

Tekst en foto’s: Marloes Romeijn