Ernst Daniel Smit is bij het publiek waarschijnlijk meer bekend als zanger dan acteur, presentator van het tv programma Una Voce Particolare en Ernst Daniel stond eerder nog op de planken als een van de solisten in “Wiener Melange”. Bartho Braat is al bekender om zijn acteerwerk en stond vorige maand nog in ‘Tom’s magische speelgoedwinkel’ maar is natuurlijk ook nog steeds super bekend als Jeff uit GTST.

I&L Entertainment brengt deze twee nu samen in een toneelstuk gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. ‘N zomer zonder vrouw… In Grou’ gaat over twee mannen, Kees en Peter, die aan elkaar zijn gelinkt door het tragische verlies van hun vrouw. De een overleden aan kanker de ander door een ongeluk.

De twee vrouwen hadden een jaarlijkse traditie om een weekendje weg te gaan naar Friesland. De mannen besluiten ook dit jaar die traditie toch voort te zetten, alhoewel beiden qua karakter lijnrecht tegenover elkaar staan. Deze vakantie brengt ze echter dichter tot elkaar en met hun droge humor en een groot relativeringsvermogen zetten ze samen de eerste stap om de dood van hun geliefden een plek te geven.

zomer zonder jou 2

Het nummer ‘Even zonder jou’ begint en eindigt de voorstelling. Het nummer is gezongen door Ernst-Daniels dochter Coosje en zet de tragische kant van het verhaal in. De mannen zelf vooral de komische kant. Grappen over doodgaan, rouw maar ook cynisme waarbij het publiek toch soms afkeurend ooh roept omdat men wel het randje op zoekt. De chemie tussen Bartho en Ernst Daniel bloeit op naarmate de voorstelling vordert en beleeft enkele mooie momenten. Is het uitspreken van ‘Ik hou van jou’ naar de vrouwen (in de vorm van een kussen) een indringend tragisch moment, het samen Twister spelen weer de komische benadering. Echt tot een climax komt het niet maar aan het einde van het weekend, en dus ook de voorstelling, hebben ze toch op hun eigen manier een stap verder in hun eigen rouwproces gezet. Dit resulteert echter in een dramatisch besluit. Het nummer van Coosje past dan ook perfect met de prachtige tekst: ‘Ik wil er niet aan wennen, en aanschouwen hoe de tijd wint. Het leven gaat wel door, maar even zonder mij.’

zomer zonder jou 1

De voorstelling is tot eind maart te zien in diverse theaters. Kijk voor de precies speellijst op www.zomerzondervrouw.nl

Mariska Steenbergen