Een echte klassieker, klaar voor de nieuwe generatie musicalbezoekers. Deze hoort bij je opvoeding zoals men zo mooi kan zeggen. En over opvoeding gesproken; het verhaal gaat over het arbeiderskind Eliza Doolittle; een bloemenmeisje die het hart op de tong heeft. Esmee Dekker speelt haar als de rol van haar leven. Hoewel al aardig wat sporen verdiend binnen het musicalvak is dit toch wel haar grote doorbraakrol te noemen. Ze speelt Eliza van behoorlijk rauw en hoog in haar energie tot aan gedistingeerd en rustig als dame die weet wat ze wil.

Als rauw en ongenuanceerd, eenvoudig meisje wordt Eliza de inzet van een weddenschap tussen een excentrieke professor dr. Higgins (Chris Tates) en zijn vriend kolonel Pickering (Alfred van de Heuvel) en het is aan Higgins om haar om te toveren tot een keurige lady binnen de Engelse society. En dat blijkt nog niet zo makkelijk. Haar houding, haar bewegingen maar vooral haar plat Britse accent, dat kan echt niet.

Het Spaanse Graan is natuurlijk dé klassieker in het transformatieproces van Eliza, want ‘God George het lukt haar’ is wel een klassieke uitspraak die bij dit nummer hoort en die iedereen kent. Chris Tates die Henry Higgins als een behoorlijke tiran neerzet, die Eliza drilt zonder enig empathie maar later toch gevoelens heeft voor de persoon die zij geworden is door ‘het prachtige kado als de Nederlandse taal’ zingt helaas niet of nauwelijks. Zelfs zijn solo in de tweede akte is een soort harmonische voordracht.

My Fair Lady premiere 16

Alfred van de Heuvel als kolonel Pickering heeft een wat warme gloed over zijn personage. Hij is wat milder voor Eliza en roept Higgins af en toe ook tot de orde. Ellen Rohrman als mrs. Pearce, de huisvrouw van Higgins, is super goed gecast. Het dienende en zorgende voor Eliza maar zeker ook met een eigen wil en een dame van traditie en etiquette. Deze omschrijving past ook bij Sjoukje Hooymaayer als moeder van Henry Higgins. Zij is het waar Eliza heen vlucht als prof Higgins haar wegjaagt en zij ziet hoe Eliza haar zoon aan het beroeren is.

My Fair Lady premiere 12

Vanaf de eerste ‘lady test’ op de renbaan heeft Eliza Freddy Eynsford-Hill (Yoran de Bont) achter zich aan. Hij is vastbesloten buiten het huis te wachten totdat zij naar buiten komt en met hem wil trouwen. Yoran zet hem echt lekker over de top als rijke bal neer. Echter met zijn solo bewijst Yoran (maar weer eens) dat ie toch echt heel veel in zijn mars heeft. Aanstormend talent! Zijn moeder, mrs. Eynsford-Hill is net zo over de top. Esther van Boxtel speelt haar heerlijk bekakt en ziet er prachtig uit in de oud Engelse kostuums, die overigens het gehele stuk een lust voor het oog zijn. Han Oldigs, die de vader van Eliza speelt verdiend echt een eervolle vermelding. Direct bij de eerste scene heeft hij de lachers op zijn hand en met de klassieker ‘als het effe kan’ knalt hij met het ensemble het dak eraf. Het ensemble met o.a. Martijn van Voskuilen, Yannick Pluggers, Bram Ven, Kas Dekker, Liesanne van Dongen en Willemijn Maandag zit vol energie. Zelfs in de tweede akte, waar de verhaalwending van ‘komen ze bij elkaar of niet’ toch wat langdradig is, weten zij je op te zwepen en zit je onbewust weer mee te deinen op je stoel.

My Fair Lady premiere 5

My fair lady, een klassiek verhaal, gebracht door een cast grotendeels bestaande uit de jeugd van nu. Dus met die opvoeding komt het wel goed, u kunt met een gerust hart met uw (klein)kinderen gaan genieten van deze klassieker.

Een fantastisch première voor een geweldige productie. We could have danced all night, maar dat gaat helaas niet; er moet getoerd worden. My Fair Lady gaat tot mei 2018 het land door, voor de speellijst en info kijkt u op: www.degraafencornelissen.nl

My Fair Lady premiere 57

Voor de fotoreportage klikt u hier. De videoreportage volgt vanavond, 

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Peggy de Haan