Celinde Schoenmaker stopt in juni met de Londense versie van Les Misérables. Daarmee zal zij het 30-jarig bestaan van de musical (langstlopende ter wereld) op het befaamde West End missen. Dat maakt de geboren Dordrechtse aan Metro bekend.

Schoenmaker (25) geldt als een van de weinige grote musicalnamen in Londen van de laatste jaren, naast Willemijn Verkaik die dit jaar nog schitterde als groene heks Elphaba in Wicked. Avond aan avond zingt zij onder meer I Dreamed a Dream als het personage Fantine. Dit weekend werd Schoenmaker vanuit Engeland ingevlogen om mee toen aan drie shows Musicals in Concert in de Amsterdamse Ziggo Dome.

De huidige Londense wordt gezien als toptalent. Nog tijdens haar opleiding (Fontys, Tilburg die zij deed na Oxford Brookes University) kreeg ze de hoofdrol voor de Van den Endeproductie Ghost in het Beatrixtheater in Utrecht. Die musical werd geschrapt, waarna een rol vond in Les Misérables op West End. Van den Ende vergaat Schoenmaker niet en gaf haar het afgelopen seizoen wederom een hoofdrol, naast Freek Bartels in Love Story. Toen deze musical stopte kon zij in ‘Les Mis’ terugkeren en ging Schoenmaker ook in Londen wonen.

Hoewel het grote moment van het 30 jaar non-stop draaien van een musical in één stad het volgend najaar daar is, heeft de blonde zangeres/actrice de producent aangegeven er over een half jaar mee op te houden.

,,Deze tweede keer Les Mis is geweldig, maar anders. De vorige keer wist ik wanneer het zou stoppen, nu was het voor de long run”, gooit ze er af en toe al een Engelse term tussendoor. Nu ze de beslissing heeft genomen, kent ze voor het eerst haar toekomst niet. Vanaf begin 2015 moet ze ‘gewoon weer op auditie’. Londen? ,,Graag, het zou mooi zijn als dat lukt. Maar wherever, al is het Pakistan. Ik ga waar de rol me roept. Ik zal nooit zitten wachten op iets dat misschien nooit gaat gebeuren. Het is vaak een kwestie van wat er op je pad komt op welk moment. Als er in Nederland nu toevallig een rol komt die ik altijd al heb ik willen spelen, dan ga ik natuurlijk naar Nederland toe.”

Ze vliegt ondertussen wat op een neer naar haar geboorteland. De Musical Sing-a-Long op het Museumplein, een optreden in Holland Zing (SBS 6) van Jeroen van der Boom, de Musicals in Concert in Ziggo Dome… ze is er allemaal bij. ,,Echt”, zegt ze, ,,ik had aandelen Easy Jet moeten kopen.” Toch zal Schoenmaker altijd terugkomen. ,,Natuurlijk, maar ik geniet er nu wel en leer veel. Het musicalleven is er zo veel harder dan in Nederland, voor mij zijn er zo 25 anderen die mijn rol kunnen doen. Ik moet het in Londen waarmaken en die uitdaging vind ik leuk.”

De onzekere toekomst maakt haar niet nerveus. ,,Part of the job. Ik weet nu al een paar jaar wat er komt en zou het deze keer vervelend vinden als ik nú al weer weet wat ik over zeven maanden doe. Zeven maanden is lang. Ik vind het wel eens lekker alle kanten op te kunnen.” En als een rol uitblijft? ,,Ik Zo denk ik niet, zo ben ik niet. Ik ga er altijd vanuit dat ‘er heus wel iets gebeurt’.”

Weet men op West End eigenlijk al wie zij is als de naam Celinde Schoenmaker valt? ,,Hm… Weet ik niet. De mensen uit de showwereld wel denk ik, dat moet haast wel. Musicalsterren zijn over het algemeen niet bekend in Engeland. Ik ben nu Fantine, straks iemand anders. Een vriendin van mij was Cosette in Les Misérables, toch geen kleine rol. Ze heeft op dit moment al een jaar geen werk. Ze krijgt het gewoon niet voor elkaar. Er zijn wel echte musicalfans, die wachten bij de artiestenuitgang. En één man is al duizend keer naar Les Mis geweest. Hoe kán het? Maar de acteurs zijn in Londen gewoon geen sterren.”

Bron: Metronieuws

Lees ook:
Het dak eraf bij Musicals in Concert

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.
Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.