Tessa Sunniva gaat later dit jaar ‘Jane’ spelen in de musical Tarzan in het Duitse Oberhausen. Een goede reden om eens even bij te praten.

Tessa zong als peuter al in de kinderwagen waarbij haar ouders zich afvroegen of er een uit-knop op haar zat. Op haar vijfde deed ze al mee met kleine voorstellingen op de kleuterschool. Ze was al vroeg fan van Charlotte Church, een Engelse klassieke zangeres. Aangezien Tessa ook graag danste, sloot zij zich op 7-jarige leeftijd aan bij musicalgroep Fantasia in Wassenaar.

Ze speelde in The Sound of Music als een van de kinderen Von Trapp. Ze belandde uiteindelijk in “So you wanna be a popstar” van SBS-6, waar ze de finale heel nipt verloor en op de tweede plaats eindigde. Een vriendin had haar hiervoor opgegeven. Ze wilde in eerste instantie niet meedoen, maar het slechte weer, die zomer, zorgde ervoor dat ze toch mee deed

160426 Starbesetzung TARZAN

Toen iemand haar wees op de audities voor The Little Mermaid ging ze daar naartoe en mocht ze uiteindelijk de hoofdrol van Ariel in deze sprookjesachtige musical spelen.Tessa had als droom dat ze solo wilde zingen of in een musical spelen. Dat laatste omdat je dan in een rol mag kruipen en daar helemaal in op kan gaan. De combinatie van solo en musical leek mij ideaal, vertelt ze.

The Little Mermaid premiere 31

Terugkijkend was The Little Mermaid een groot avontuur, vervolgt ze. Het was heel intens en je weet niet waar je instapt. Als ik er op terugkijk was het een warm bad en had ik het niet anders willen doen. De muziek is de reden dat ik van musicals hou. Alan Menken en zo meteen Phil Collins. Als ik een slechte dag heb en ik die muziek hoor, ben ik weer blij. In een toneelstuk zal je me niet snel zien staan. Er moet muziek bij.

Het vliegen in The Little Mermaid was heel intens. Ik heb geen hoogtevrees en het enige moment dat ik me afvroeg waar ik aan begonnen was, was toen ik op tien meter hoogte op mijn kop moest hangen. Ik vroeg mij af : Kan ik er alsnog nu mee stoppen?”. Je hangt in een tuigje en je weet dat je er niet uit kunt vallen, maar toch. Het gaat namelijk helemaal tegen je gevoel in. Ik had het één keer en heb er daarna nooit meer last van gehad.

vliegles 09

Ik had niet zo veel verwachtingen van The Little Mermaid. Ik was blij dat ik de rol niet op rolschaatsen hoefde te schaatsen zoals op Broadway. Ik ben namelijk het type die meteen de orkestbak in rijdt. Dus voor mij was dat prima. Bij de audities hoorde ik dat Ariel ging vliegen en dat leek mij fantastisch. Ik was wel heel benieuwd hoe ze onder water gingen uitbeelden en toen ik de eerste keer mocht vliegen was dat wel heel bijzonder.

Op de vraag of ze nog mooie rollen heeft die ze graag zou willen spelen, antwoord ze; Elisabeth. Ik heb ooit bij Lucia Marthas “Mijn leven is van mij” mogen zingen toen ik 14 was en dat heeft wel een heel speciaal plekje in mijn hart. Elisabeth, de musical heeft een diepe indruk op me gemaakt. Als ik die rol één keer zou mogen spelen, zou dat werkelijk fantastisch zijn. Als kind heeft dat nummer heel veel voor me betekend. Er zat van alles in en de boodschap die ze vertelde, maakte diepe indruk. Ook de muziek, met name het tussenstuk.

Op de vraag welke ervaring ze uit “The Little Mermaid” mee neemt zegt ze: ik neem in elk geval mee dat ik acht shows per week moet kunnen spelen waarbij het publiek elke keer weer een goede show verwacht. Dat vind ik wel belangrijk. Elke show moet jouw eerste zijn. Dat is het ook voor het publiek. Ook al voelde ik mij slecht dan nog maakt het niet uit. Het moet gewoon altijd goed. Het was niet altijd even makkelijk. Als ik de muziek hoorde, ging het altijd weer en ook een goede cast helpt heel erg. Dat neem ik wel mee uit The Little Mermaid. Ariel was fysiek wel pittig. Dat valt bij Jane wel mee. Ik probeer deze productie wel open in te gaan. Ik moet de rol en het stuk nog ontdekken. Het moet natuurlijk ook klikken met de cast.

13086920 1019557468092995 7961289735273290306 o

Alexander Klaws heeft de rol al eerder gespeeld maar Tessa kende hem nog niet. Na een dag samen werd de dag erna al gevraagd wat ze van elkaar vonden. Daar had ik nog geen mening over; verteld Tessa. Hij komt onwijs aardig over en heeft een prachtige stem en het was fijn om met hem te zingen.

Ik kijk erg uit naar het stuk. Ik moet natuurlijk ook naar Duitsland verhuizen dat is ook wel heel spannend. Ik kijk ook uit naar de repetitieperiode. Het decor wordt helemaal nieuw ontworpen voor Oberhausen. De vluchten worden heel anders want het theater is veel hoger dus we gaan een hele nieuwe opstartperiode in. Dat is wel heel erg leuk. Een groot deel van de cast is nieuw en ik kom daar niet als enige nieuweling in de groep. Dat vind ik wel heel erg fijn. Er komen mensen mee uit Stuttgart maar er zijn ook veel nieuwe mensen bij. Ik kijk uit naar het hele traject dat we gaan doorlopen.

Ik heb de musical in Nederland en Hamburg gezien. Ik vind het zo mooi. Ik val misschien weer in clichés maar ik vind de muziek van Phil Collins fantastisch. De muziek van Phil Collins is voor mij nostalgie. Mijn muziekleraar van de middelbare school draaide nooit echt actuele muziek dus we hoorden vaak dat soort muziek. Van de film Tarzan was ik als kind een fan. Ik hield niet echt van prinsessen, maar van stoere dingen. Ik had een jungle kamer als kind. Ik vond Tarzan fantastisch. De nummers “Strangers” en “Two Worlds”, geweldig. Phil Collins is natuurlijk een drummer maar als hij zingt doet hij dat het met zo veel gevoel. “For the first time” is het duet wanneer Jane beseft dat ze verliefd is op Tarzan en dat is wel mijn favoriet.

20160502 124802

Het mooiste moment van de show vind ik, als de show begint en de eerste klanken binnen komen. Dan krijg ik overal kippenvel. Het is zo’n spektakel om je heen. In Nederland heb ik in de zaal gezeten en in Hamburg zat ik op het balkon. De mensen van het ensemble liepen voor je neus en klommen over de rand heen en sprongen voor je neus naar beneden. Het enige nadeel van de rol van Jane is dat je dat soort dingen niet mee mag doen.

Op de vraag of de vluchten bij dit hoge theater ook hoger worden, weet Tessa dat niet zeker. Ik denk het wel; zegt ze. Het theater heeft geen balkon dus de cast komt uit de nok naar beneden. Ik ga ook vliegen maar ik heb het makkelijk. Ik ga één keer in een spinnenweb omhoog en verder lig ik in Tarzan’s armen. Dat valt dus wel mee. Wat de dansers en Tarzan doen is waanzinnig en ik heb er superveel respect voor. Op dat gebied kan ik redelijk relaxen, deze keer.

Als ik vraag hoe haar Duits is, antwoordt Tessa; Ik ben zelf half Duits. Mijn moeder is Duits maar ik ben niet tweetalig opgevoed en ik heb het Duits op school moeten leren. Maar het gaat wel makkelijker omdat ik veel familie in Duitsland heb wonen, zelfs in Essen dus in de buurt. Ik versta 95 % en als ik er twee weken zit, praat ik wel prima Duits. Mijn streven is om mijn Nederlandse accent er helemaal uit te krijgen. Dat zal niet lukken in interviews maar dat is wel mijn streven voor de show qua tekst. Ik weet niet of dat helemaal gaat lukken maar dat is wel mijn doel.

160426 Starbesetzung TARZAN Tessa Sunniva van Tol

Ik hoop dat er veel mensen uit Nederland komen kijken, zegt Tessa aan het einde. Oberhausen is net over de grens; vervolgt ze. Rond die tijd is er kerstmarkt en is het een mooi dagje uit. Met Tarzan.

Meer informatie? Klik hier.