Burgers’ Zoo zet op maandag 5, 12 en 19 augustus een gebarentolk in die de musical Zoe en Silos live vertaalt. Dove en slechthorende kinderen en volwassenen uit Arnhem en de rest van Nederland kunnen dan ook genieten van de Bush musical.

Maandag 5, 12 en 19 augustus 2019 zet Koninklijke Burgers’ Zoo een gebarentolk in bij alle shows die op die data worden opgevoerd. Dagelijks gaat het om vijf opvoeringen van Zoë & Silos – de Bush Musical om 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Zoë & Silos zijn de hoofdrolspelers in vier verschillende musicals, een tiendelige televisieserie en vijftien videoclips met speciaal geschreven kinderliedjes: meer informatie op burgerszoo.nl/zoeensilos en burgerszoo.nl/zoeensilostv.

Aantal doven en slechthorenden

De inzet van gebarentolken bij evenementen en voorstellingen is tot nu toe vaak nog beperkt. Daardoor kunnen doven en slechthorenden veel dingen niet volgen. Volgens cijfers van de Stichting Hoormij zijn er ongeveer 1,5 miljoen doven en slechthorenden in Nederland, van wie 495.000 ernstig tot zeer ernstig. Eind 2011 stonden er 883.100 slechthorenden geregistreerd bij de Nederlandse huisartsen: het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger.

Slechthorendheid en doofheid

Er zijn verschillende vormen van slechthorendheid en doofheid. Bij mensen die lichte moeite hebben met horen gaat het om normaal tot licht gehoorverlies: gehoorverlies tussen 0 en 30 decibel. Matig gehoorverlies: gehoorverlies tussen 30 tot 60 decibel. In dat geval kunnen mensen alleen met een hoortoestel verstaan wat er wordt gezegd in een gesprek met minstens vier personen. Bij ernstig gehoorverlies, tussen de 60 en 90 decibel kan de betrokkene met een hoortoestel alleen harde geluiden horen, zoals een claxon. En kan een gesprek verstaan worden met één persoon. Bij de ernstige vorm, gehoorverlies groter dan 90 decibel gaat het om doofheid. Ook met een hoortoestel zijn harde geluiden zoals een claxon niet meer te horen en kan een gesprek met één persoon niet meer verstaan worden.

Lees ook:
Zoë en Silos schitteren in de Mangrove Musical

Bron: Arnhem Nieuws