De musical over het leven en werk van Vincent van Gogh gaat er komen. Vanochtend bevestigde Albert Verlinde tijdens de presentatie van het ‘Van Gogh jaar 2015’ dat de audities volgende maand beginnen. In oktober volgend jaar gaat de grootschalige muziekproductie in Brabant in première.

Het script, geschreven door Pieter van de Waterbeemd (o.a. ‘Wim Sonneveld’ en ‘Droomvlucht’) ligt nu bij het Van Gogh Museum om te worden gecontroleerd op historische feiten. De titel van de musical wordt ‘Vincent, zeg me hoe de kleuren klinken.’ Verlinde: ,,In het verhaal ontdekken we dat Van Gogh kleuren zag waar andere mensen niets zagen. We nemen het publiek mee door een schilderijendepot waar ze in de wereld van Van Gogh worden gezogen. Zo wordt er een reis gemaakt door zijn oeuvre.”

Hoogstandjes
De voorstelling zal gespeeld worden op een vaste locatie in Brabant, waar Van Gogh werd geboren en opgroeide. Het verhaal, dat in drama, beelden en muziek wordt gebracht, zal een spectaculaire beleving worden met technische hoogstandjes zoals we die kennen uit producties als ‘Soldaat van Oranje’ en ‘Anne’. De muziek en liedteksten zijn van Han Kooreneef (o.a. Marco Borsato) en de regie is in handen van Jos Thie (o.a. openluchtopera Orfeo en Euridice op Soestdijk). ,,Het idee en het verhaal hebben we al drie jaar af”, aldus Verlinde. ,,Nu komt het mooi samen met het 125ste sterfjaar van Vincent van Gogh in 2015.

Herdenking
In het herdenkingsjaar van de wereldberoemde schilder vinden volgend jaar namelijk in heel Europa tentoonstellingen en evenementen plaats rondom zijn werk en leven. In Nederland besteden het Kröller-Müller Museum, Het Noordbrabants Museum en het Van Gogh Museum extra aandacht aan Vincent. De Keukenhof en Bloemencorso Zundert zullen in 2015 ook in het teken staan van Van Gogh.
Van januari t/m december volgend jaar stellen meer dan dertig instellingen in binnen- en buitenland de kleurrijke schilder centraal. Voor de organisatie is het samenwerkingsverband Van Gogh Europe opgericht.

Bron Telegraaf