Nederlandse musicalproducenten gaven gisteravond een preview van liedjes uit hun meest spraakmakende producties. Van Evita tot All Stars en van Mamma Mia tot The Addams Family. Naast deze grote producties waren er optredens van de getalenteerde studenten van Fontys Academie voor Muziek- en Musicaltheater. De tweedejaars studenten musicaltheater brachten ‘Totally fucked’ uit ‘Spring Awakening’ en de derdejaars studenten muziektheater zongen nog éénmaal ‘Een weekend naar een landgoed’.

Het leuke aan de avond was dat er voornamelijk jonge talenten op het toneel stonden. Zo zong Yannick Plugers ‘O wat een circus’ en liet Willemijn Maandag (en niet Willemijn Zondag zoals Frits Sissing zei) ‘Huil niet om mij Argentina’ horen. Zij zijn in Evita de understudies van René van Kooten en Brigitte Heitzer.

Annefleur van den Berg had zelfs twee optredens. Als Nala uit The Lion King zong zij o.a. ‘Arm Land’. Als understudy heeft ze deze rol maar liefst 80 keer gespeeld. Ze sloot de avond af met ‘Ik heb een droom’ uit Mamma Mia, de musical waar ze komend seizoen te zien is. Andere hoogtepunten waren o.a. The Color Purple met Carlos de Vries en Jeannine La Rose en The Addams Family met Marjolein Teepen en Terence van der Loo. Jammer was het geluid dat vaak te wensen overliet waardoor de nummers niet goed overkwamen.

De presentatie was in handen van Frits Sissing die het aanwezige publiek tussen de regels door vertelde dat niet de Uitmarkt de start was van het musicalseizoen maar de Tilburgse Musicaldagen.

Musical Talent Gala

Het gala toonde een staalkaart van de musicals die volgend jaar op de planken van de Nederlandse theaters te zien zijn: Evita, The Lion King, Op hoop van zegen, All Stars, The Color Purple, The Addams Family, Charley, de musical, Stil in mij en Mamma Mia.

Line-up

De complete line-up bestond uit: Annefleur van den Berg, Job Bovelander, Nigel Brown, Jonathan Demoor, Ferry Doedens, Levi van Kempen, Priscilla Knetemann, Mariska van Kolck, Jeannine La Rose, Terence van der Loo, Willemijn Maandag, Jeroen C Molenaar, Yannick Plugers, Marjolein Teepen en Carlos de Vries.

Edward Hoepelman Award

Agaath Verspeten kreeg de Hoepelman Award uitgereikt door Edward Hoepelman. Deze prijs is bestemd voor personen die zich inzetten voor de musicalwereld in Nederland en/of Europa.  Zij was samen met Edward Hoepelman in 1995 direct betrokken bij het tot stand komen van de professionele deeltijdopleiding MusicAllFactory (MAF) van Factorium Podiumkunsten. De opleiding groeide in 25 jaar uit tot een begrip in musicalland. Behalve de MAF-Volwassenen werd de MAF-Jongeren opgericht en de Musical4U voor laagdrempelige kennismaking met musical. Als coördinator en dansdocent/choreograaf van de MAF-Volwassenen is Agaath nog steeds nauw betrokken bij deze opleiding.

Vele studenten hebben via de MusicAllFactory hun weg naar het professionele musicalpodium gevonden in zowel binnen- als buitenland en/of zijn succesvol gestart bij de diverse hbo-vervolgopleidingen. Destijds was de MusicAllFactory de enige deeltijdopleiding in Nederland op musicalgebied; dat is nog steeds zo.

Agaath Verspeten is coördinator van de MusicAllFactory voor volwassenen en teamhoofd dans bij Factorium in Tilburg.  De eerste Award is in 2017 uitgereikt aan zangpedagoog Edward Hoepelman. Hij geeft les aan musicalstudenten bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en is internationaal een grote naam. De Award is dan ook naar hem vernoemd.

Het gala heeft de pretentie om uit te groeien tot een landelijk festival. Zo’n evenement staat er niet in een keer, daar zijn wat tussenstappen voor nodig. Het Nederlands Musical Talent Gala in 2017 was een aanleiding om verder te denken, om een evenement te bedenken dat tegemoetkomt aan de behoefte van het publiek, de podia, de artiesten en de producenten. Vandaar dat Theaters Tilburg samen met Fontys en de producenten dit jaar een tweedaags evenement presenteerde. Wij kijken al uit naar de volgende editie.

Klik hier voor de exclusieve fotoreportage.

Lees ook:
Girlfriends is een musical die je raakt
Sfeervol begin van de Nederlandse Musical dagen met de sing-a-long