Half november waren wij aanwezig bij de doorloop van de Musical Rent in Eindhoven, welke wordt georganiseerd door Het Nieuwe Theater, Eindhovense Studententoneelvereniging (ESTV) Doppio en de Technische Universiteit Eindhoven. Zaterdag hadden wij het genoegen aanwezig te mogen zijn bij één van de twintig uiteindelijke voorstellingen. Een bijzondere musical op een bijzondere locatie!

Op het terrein van de TU/e is op de afdeling Electrical Engineering één van de laboratoria omgetoverd tot ‘theater’. In deze Hogestroomhal, waar meer dan 40 jaar aan onderzoek is gepleegd, wordt deze rockmusical vol verve tussen generatoren en andere technische apparatuur gespeeld. In de hal ‘zweeft’ een separate ruimte die een loft voorstelt waar enkele van de hoofdrolspelers worden gesitueerd in hun woning. Ook de live band is te bewonderen en vormt een onderdeel van het decor. Op de achtergrond worden regelmatig videobeelden getoond als onderdeel van en ondersteuning in het verhaal.

Rent doorloop-157

Wij worden van harte welkom geheten (in het Nederlands) en worden voorgesteld aan de 8 hoofdrolspelers. Gezien het internationale karakter van de bewoners van Eindhoven en omgeving, en diegenen die studeren aan de TU/e, wordt de voorstelling zelf geheel in het Engels uitgevoerd. Dit draagt mijns inziens bij aan het ‘rauwe’ karakter van het harde leven in Alphabet City (= een wijk in Manhattan, New York) begin jaren ’90 van de vorige eeuw.
Diverse thema’s worden onder de loep genomen zoals armoede, homoseksualiteit, transgenders, aids en de dood, maar zeker ook liefde! Dit alles gegoten in een pakkend verhaal met mooie, harde maar ook gevoelige rocknummers. Wie goed kijkt, ziet zelfs de tranen op de wangen van sommige spelers… en dat komt zeker door het kleinschalige en intieme karakter waarbij je als publiek haast zelf op het podium zit en volledig in het verhaal op kunt gaan.

Rent doorloop-164

Gedurende de voorstelling word je als toeschouwer meegesleept in het verhaal, de problematiek, de vreugdevolle momenten, maar ook het verdriet. Er gebeurt veel begin jaren ’90, en welke keuzes maak je in het leven als je tijd op aarde er bijna op zit? Terugkerend item: carpe diem, of te wel “There is no day but today”: pluk de dag, leef bij het moment! Een boodschap die eenieder aan het einde van de voorstelling mee naar huis zal nemen…

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de resterende voorstellingen, maar wees snel, want er zijn reeds enkele voorstellingen uitverkocht: http://hetnieuwetheater.nl/rent/website/get-tickets/

Besteed ook zeker even aandacht aan de campagne van Stop Aids Now!, welke een prominente plaats inneemt aan de balie bij binnenkomst.

Verslag: Monique Picocrie
Foto’s: Peggy de Haan

Lees ook:
Hoogspanning bij Rent