In 2021 moet er een grootschalige theatervoorstelling komen over de Elfstedentocht. Voor het spektakel Elfsteden Experience 2020 zal er een nieuw theater worden gebouwd met een ijsvloer en plek voor 1500 bezoekers. Een voorstelling die tot in de lengte van dagen bestaat. De plannen voor een musical over de Elfstedentocht worden almaar ambitieuzer. De premiere is op 2 oktober 2021. 

Hierover vertelde Foppe van der Veen vrijdagavond in de Elfstedenhal. Dat deed het bestuurslid van de stichting Beleef en Herinner op een door de Leeuwarder Courantgeorganiseerde avond ter gelegenheid van de langste Elfstedentochtloze periode van 8071 dagen, die vandaag is aangebroken.

Van der Veen werkt met drie anderen al vier jaar lang aan de Elfsteden Experience. Dat moet een beleefmusical worden die in oktober 2020 in première gaat. De spektakelmusical De Tocht moet van de allure worden van Soldaat van Oranje, die al sinds 2010 loopt in Katwijk. Het eerste seizoen verwachten ze 300.000 tickets te verkopen.

Ochtendvoorstelling: 5.15 uur staat de bus klaar

Voor de musical moet een theater met ijsvloer voor zo’n 1500 bezoekers worden gebouwd, ergens in Leeuwarden. Arrangementen kunnen geboekt worden in alle elf steden. De gasten worden dan ‘s ochtends om kwart over vijf met de bus opgehaald. ,,We willen niet dat dit een Leeuwarder feestje wordt. Het wordt een ochtendvoorstelling, midden in de koude winter, waarin we een bizarre spanning opbouwen”, vertelde Van der Veen. Over financiering en locatie voor het theater kon nog niks worden toegelicht.

‘Je kunt je overal op voorbereiden, niet op dit’

Klasina Seinstra had nooit verwacht dat het winnen van de Elfstedentocht zoveel impact op haar leven zou hebben. ,,Ik beleef daardoor nog steeds zoveel mooie dingen.” Soms hoorbaar geroerd vertelde ze anekdotes over die laatste Elfstedentocht van 4 januari 1997. Ze vertelde dat ze zich er heel erg bewust van was hoe bevoorrecht ze was dat ze de kans kreeg om als wedstrijdschaatser de tocht te rijden. Ze had zich dan ook voorgenomen ook te genieten van de tocht. ,,Maar je kunt je overal op voorbereiden, niet op dit”, zei ze over wat er gebeurde toen ze uit het FEC door een uitgelaten menigte naar de startplek op De Swette rende. ,,Kippenvel. Emoties van links naar rechts.”

Reinier Paping: jammer voor de jongeren

Seinstra neemt met Henk Angenent als niet afgeloste Elfstedenwinnaar het twijfelachtige record over van Reinier Paping, die in het Elfstedentochtloze tijdperk tussen 1963 en 1985 tot levende legende uitgroeide. De 87-jarige Zwollenaar was als eregast aanwezig in Leeuwarden. ,,Ik vind het jammer voor de jongeren, dat ze niet de kans hebben zo’n tocht te rijden. Dat is toch verschrikkelijk?!”

Het script ( geschreven door Allard Blom ) moet volgend jaar af zijn. Creatief producent Madelène van Beuzekom zegt dat de voorstelling mensen niet meer zal loslaten.

Bron Leeuwarder Courant
Foto: Omroep Friesland