Een laatste show is altijd speciaal voor de cast en crew en wij waren bij de laatste van de musical “Man op Duivelseiland” in Diligentia in Den Haag. Wij waren getuige van een mooie en gedreven uitvoering van deze mooie musical.
Een onterechte veroordeling, corruptie, een klokkenluider en een geheime liefde. Dit zijn de ingrediënten voor de nieuwe Nederlandse musical ‘Man op Duivelseiland’ die wie gisteren zagen. Vijf jaar lang hebben auteur-componist Marco Neijenhuizen en coproducent Duco van den Bergh gewerkt aan dit bijzondere project.
Man op Duivelseiland
De musical vertelt het waargebeurde verhaal van de onterechte veroordeling van een Joods-Franse officier, Alfred Dreyfus. Een gerechtelijk schandaal dat de Franse politiek rond 1900 in grote verlegenheid bracht. Onder regie van Marleen van der Loo (o.a. Evita, Aida, Ben X, Elisabeth, Ciske de Rat) en Rutger Bulsing (o.a. Soldaat van Oranje, Les Miserables, Ciske de Rat) werd de musical uitgevoerd door een grote cast van 30 acteurs. Omdat de muziek zo’n belangrijke rol speelt in de voorstelling, is het 21-koppige orkest geïntegreerd in het decor zodat ook zij op het podium zichtbaar zijn.
Het opmerkelijke van deze musical is dat de man die daadwerkelijk naar Duivelseiland gaat, maar een keer opkomt. Deze musical vertelt het verhaal van kolonel Georges Picquart (Julien Gouweleeuw) die erachter komt dat de man die naar Duivelseiland gestuurd is, vals beschuldigd is. De generale staf van het Franse leger wil echter dit hele verhaal zo diep mogelijk in de doofpot stoppen. Picquart onderzoekt de zaak tegen de orders in van de generale staf.
Picquart heeft daarnaast een affaire met een getrouwde vrouw, de mooie Pauline Monnier (Kelly de Bruin). Als kolonel van de geheime dienst weet Picquart dat er geen geheim onontdekt blijft voor de geheime dienst, dus wellicht ook zijn affaire. Deze affaire wordt tegen hem gebruikt om hem te stoppen. Julien en Pauline laten deze relatie mooi opbloeien. Met hun gedreven spel vertellen ze op ontroerende wijze hun verhaal. De intriges worden mooi gespeeld door de mannen van de generale staf en geheime dienst. De geheime dienst waarvoor geen geheim, geheim blijft.
Als Picquart het verraad ontdekt, is dat reden om de zaak in 1899 onder immense politieke en publieke druk te heropenen. Het resultaat is dat de officier Alfred Dreyfus, de man van Duivelseiland, van alle blaam wordt gezuiverd.
Hierin speelt de Franse schrijver Émile Zola (Niels de Mossenau) een belangrijke rol! Zijn open brief ‘J’accuse…!’ aan de Franse president was van cruciaal belang. Niels is als Zola niet veel aanwezig maar als hij er staat dan weet hij het publiek meteen te boeien met zijn spel en passie.
Dit verhaal is waargebeurd en nog steeds actueel: corruptie in de top en een klokkenluider die de waarheid blootlegt, maar daarmee ook alles voor zichzelf op het spel zet.
Uniek project
De totstandkoming van de musical is een bijzonder verhaal. Vijf jaar lang hebben de Haagse initiatiefnemers gewerkt aan de realisatie van de voorstelling. Voor de productie ervan hebben zij Stichting Nieuw Theaterwerk opgericht. Met een steeds groter wordende groep van talenten en professionals hebben zij samen vanuit hun passie voor theater de productie stapje voor stapje ontwikkelt; van het schrijven, componeren en het maken van de orkestarrangementen tot aan het rondkrijgen van de financiering en de realisatie van het spectaculaire decor. De voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door de steun van Gemeente Den Haag, Fonds 1818 en VSBfonds.
De man van Duivelseiland is een mooie nieuwe productie waarmee men laat zien dat nieuwe producties nog steeds mogelijk zijn met een mooi verhaal als basis. Voeg daarbij de mooie aankleding van Anouk van Schie, de schitterende muziek gespeeld door het live orkest bestaande uit 21 musici (jawel het kan nog steeds) onder leiding van Richard Fitzhugh en er staat een plaatje van een musical die helaas maar drie dagen speelt maar een veel langere speelperiode verdient. Dit verhaal leent zich er uitstekend voor om op de planken gebracht te worden met succes, zoals deze musical bewijst.
Cast:
Georges Picquart – Julien Gouweleeuw
Pauline Monnier – Kelly De Bruin
Emile Zola – Niels De Mossenau
Lucie Dreyfus – Rebecca De Beer
Louis Leblois – Timo Kuiper
Anna Picquart – Geertje Chappin
Geheime Dienst
Henry – Hanno Van Der Loo
Lauth – Menno Frank
Junck – Jeroen Alders
Valdant – Lennart De Geus
Gribelin – Hans De Regt
Amir – Jim Lee
Legertop
De Boisdeffre – Bart Van Der Meer
Mercier – Paul Van Wissen
Gonse – Aldo Van Ruiten
Du Paty De Clam – Peter De Wit
Familie De Comminges
Blanche – Anne Scholte
Comte Aimery – Joop Van Dommelen
Comtesse Mathilde – Ester Klören
Butler – Bart Van Der Meer
Dienstmeid – Judith Ides
Familie Dreyfus
Alfred Dreyfus – Jim Lee
Mathieu Dreyfus – Jim Lee
Pierre Dreyfus – Noah Van Ruiten
Huishoudster – Myra Vervaart
Fam. & Vrienden Picqart
Martha Leblois – Diana Van Gemert
Moeder Picquart – Irma Kapteijn
Philippe Monnier – Lennart De Geus
Verpleegster – Barbara Menting
Tunesie
Muhadhdhin – Menno Frank
Buikdanseres – Sterre Volders
Buikdanseres – Imie Nieuwland
Buikdanseres – Anneke Van Hees
Buikdanseres – Saartje Van Laer
Officier – Lennart De Geus
Officier – Peter De Wit
Officier – Jeroen Alders
Parijs
Krantenverkoper – Sanna Van Koesveld
Inwoner Parijs – Bente Groeneveld
Inwoner Parijs – Marleen Van Der Kraats
Lees ook:
Musical over Dreyfus affaire, Man op Duivelseiland
Foto’s: Peggy de Haan