Vrijdag 30 maart 2012 vond in een kolkend en uitverkocht Ahoy de eerste versie van Musical Classics plaats. Sterren als Pia Douwes, Joke de Kruijf, Henk Poort, Carolina Dijkhuizen, Marjolein Teepen, Nurlaila Karim, Linda Wagenmakers, Renee van Wegberg, Tony Neef , Brigitte Nijman, Martin van der Starre, Nadine, John Vooijs en Brigitte Heitzer maakten hun opwachting op het ronde podium begeleidt door een 55-koppig orkest onder leiding van Maurice Luttinkhuis. Ook waren er special guests zoals Lee Towers ( die in zijn Ahoy niet mocht ontbreken) Anita Meijer, Willeke Alberti en L.A. The Voices aanwezig. De hele avond werd gepresenteerd door Frits Sissing.

De producent van Musicalcalssics had groot uitgepakt en er was een lange campagne aan vooraf gegaan om dit event, dat als opvolger van Musicals in Ahoy, op de kaart te zetten. Ahoy was voorzien van een groot rond podium waar het grote orkest in geplaatst was en daarbij de grote groep backing vocals. Daarboven hing een kunstig gemaakte stellage waar een grote batterij lampen in verwerkt was.

De vocallisten die gevraagd waren voor dit event, waren van grote klasse. Dit maakte de hoge verwachtingen van het publiek meer dan waar en zo had Ahoy weer een hoogwaardig musicalspektakel in huis. Toegegeven, de decors zijn simpeler, maar dat maakt niet dat het niveau van deze show minder is. De uitstraling is hetzelfde en elke verwachting wordt ook gerealiseerd.

De avond begon om 20.30 uur en ging door tot 24.00 uur zodat het aanwezige publiek werkelijk waar kreeg voor zijn geld. De Toppers werken altijd op een rond podium waar de sterren dan allemaal een zijde van het podium voor hun rekening namen. Dat werkte hier wat minder doordat er een groot aantal nummers door maar één persoon gebracht werd en het dan kon zijn dat je tegen een rug aan keek. Los daarvan was het een spectaculaire avond met een schitterende lichtshow, special effects, schitterde zang die begeleid werd door grote koren en backings vocals van het NME uit Zoetermeer.

musical classics-15

Kosten noch moeite waren gespaard om deze eerste Musical Classics tot een succes te maken en er was niets aan het toeval overgelaten bij de keuze van de nummers die gebracht werden. De aftrap werd gegeven door Pia Douwes, Renee van Wegberg, Brigitte Heitzer, Joke de Kruijf, Carolina Dijkhuizen en Linda Wagemakers met een tribute aan een van de grootste musicalsterren, Barbara Streisand. Daarna werd de show vervolgd met nummers uit Jesus Christ Superstar waar Martin van der Starre nogmaals liet horen waarom hij de juiste keuze was om in deze musical te spelen. Ook John Vooijs en Nadine lieten horen dat zij niet hadden misstaan in deze musical.

Vervolgens werd het thema love gebracht met nummers uit Miss Saigon gevolgd door het blok The family feel good themes met o.a. “Any Dream will do” met Lee Towers en een kinderkoor van het NME gevolgd door “Tomorrow” uit Annie en “Ik voel me zo verdomd alleen”. “Pia Douwes mocht daarna samen met Brigitte Heitzer een nummer zingen uit Rebecca.

Willeke Alberti maakte daarna haar opwachting begeleid door Henk Poort en Joke de Kruijf met nummers uit haar repertoire. Het laatste blok voor de pauze was ” Tribute to Africa” geopend door een weergaloze vertolking van ” Shadowland” van Carolina Dijkhuizen. Samen John Vooijs zong zij daarna ” Two worlds”. Nurlaila Karim liet daarna het publiek genieten van haar versie van ” The Gods love Nubia”. Inmiddels was het al 22.15 uur en was het tijd voor de pauze.

musical classics-48

Na de pauze werd meteen weer uitgepakt met het blok Gothic/Vampire met The Phantom waar Henk Poort en Joke de Kruijf vanzelfsprekend niet mochten ontbreken. Hier lieten beide zangers horen hoe mooi deze muziek nog steeds is vergezeld door Marjolein Teepen. Marjolein Teepen en Joke de Kruijff gaven daarna heel Ahoy kippenvel aan het einde van de titelsong van de “Phantom of The Opera”. Het blok werd gevolgd door Anita Meijer die in de musical “Cats” heeft gespeeld en Lee Towers met een aantal successen waarbij “You never walk alone” natuurlijk niet kon ontbreken. La The Voices, met musicalsterren Remko Harms en Roy van den Akker, maakten daarna hun opwachting met “One night only” en “S.O.S.”. Musical Classics had via internet gevraagd welk lied niet mocht ontbreken en dat was met grote voorsprong “Defying Grafity” geworden dat vanzelfsprekend door Renee van Wegberg gebracht werd die dit nummer ook zingt in Wicked, de musical die speelt in het Circustheater in Scheveningen.

Het blok met muziek uit de seventies werd het voorlaatste blok waarbij Pia Douwes het nummer “Mijn leven is van mij” uit Elisabeth bracht waarmee ze haar grote successen begonnen is in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Brigitte Nijman en Tony Neef zongen nummers uit Grease, Carolina Dijkhuizen, Nurlaila Karim en Linda Wagenmakers brachten ” Move” en ” Listen” uit Dreamgirls. De finale van Musical Classics was er een met een vurig randje. Voorafgegaan door “Who wants to live forever” door Nurlaila Karim en Tony Neef liet Marjolein Teepen haar tomeloze energie de vrije loop in “Somebody to Love” dat werkelijk van het podium af knalde. ” Bohemian Rapsody ” mocht vanzelfsprekend dan ook niet ontbreken waarna de avond werd afgesloten door een knallend “We are the champions”.

musical classics-76

Musical Classics heeft bewezen dat er ruimte is voor een vervolg van Musicals in Ahoy in deze vorm. Om 24.00 gingen de lichten aan en bewoog het publiek zeer tevreden en onder de indruk van de show naar de uitgang. Vanavond is er nog een voorstelling waar nog kaarten voor verkrijgbaar zijn. Helaas heeft Renee van Wegberg moeten afzeggen voor vandaag. Zij vervangt Willemijn Verkaik in Wicked. Kijk voor meer informatie op http://www.musicalclassics.nl/ De AVRO zal het concert met kerst uitzenden. 

De fotoreportage vindt u hier.

De videoreportage volgt.