Afgelopen vrijdag werd het land op verschillende plaatsen opgeschrikt door hard gejuich. De nominaties voor de Musical Awards werden namelijk bekend gemaakt. Dat betekent dat de maandag erop de traditionele ‘nominatielunch’ gehouden wordt en wij waren erbij.

Hoewel behoorlijk wat bekende namen ook veel ‘nieuwe genomineerden’. Bijvoorbeeld Esmee Dekker, genomineerd voor ‘Beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical’ voor haar rol als Eliza Doolittle in My fair Lady. Haar mede genomineerde Jelka van Houten is al eerder genomineerd en ook in de prijzen gevallen, maar dit keer in de race voor haar rol als Lenie in de Marathon.

De Marathon is sowieso een van de grote namen met wel liefst 7 nominaties. John Buijsman, genomineerd voor ‘Beste mannelijke hoofdrol in een grote musical’, weet toch altijd de lachers op zijn hand te krijgen. Frits Sissing noemde in zijn welkomstwoord het feit dat het Musical Award gala dit jaar in Scheveningen wordt gehouden waarop John benadrukt dat dit toch ‘dichterbij Rotterdam legt’ dus voor hem makkelijker is.
En hoewel John als nieuwkomer met oud gediende William Spaaij op de lijst staat, en de wel om geprezen Thomas Acda ook in dezelfde categorie zit, schat hij zichzelf absoluut niet kansloos. ‘Het is toch een kwestie van minstens 33,3% kans’ aldus John.

Musical Award Lunch 2018 33

Thomas Acda is overigens naast zijn rol van Tevje in ‘Fiddler on the Roof’ ook genomineerd (samen met David Middelhof) voor ‘Beste muziek/arrangementen’ voor De Marathon.

Op de lijst van genomineerden zien we meer namen dubbel staan. In de categorie ‘Beste mannelijke bijrol in een grote musical’ zelfs twee. Jeremy Baker (in deze categorie genomineerd voor zijn rol in Into the Woods) is tevens genomineerd voor zijn vertaling van hetzelfde stuk. Han Odigs, als Alfred Doolittle genomineerd, is daarnaast ook voor zijn rol in Snorro op de lijst van kanshebbers gezet.
Nieuwkomer als genomineerde is Robbert van den Bergh, die met het creëren van zijn rollen Ken en Herman in de Marathon, duidelijk niet alleen de aandacht van het publiek heeft getrokken maar zeker ook die van de vakjury.

Musical Award Lunch 2018 38

Robbert gebruikte de lunch om eens goed informatie in te winnen over het hele gebeuren bij onder andere zijn vakcollega Rene van Kooten. Rene is genomineerd voor zijn rol in ‘Bridges of Madison County’ en al meerdere keren genomineerd. Voor zijn rol in Les Miserables nam hij zelfs het beeldje mee. Of hij dat ook deze keer weer doet is nog spannend, zowel Stanley Burleson (voor From Sammy with Love) en Dick van den Toorn voor Snorro zitten in dezelfde categorie.

Mylene en Rosanna (genomineerd voor Aanstormend talent voor hun rol in Tina de Musical) kunnen niet wachten. Een beetje overdonderd staan ze op de lunch voor zich uit te kijken naar, ook voor hun, toch idolen uit het vak. Maar al bij de groepsfoto staan ze als volleerde professionals te poseren en staan ze alle toegestroomde pers te woord. Leuk weerzien is dan met Dick van den Heuvel (tekstschrijver voor Tina) hoewel die er was voor zijn nominatie voor de teksten voor ‘Was getekend Annie MG’.

Musical Award Lunch 2018 42

Na de fotosessie en een snelle lunchhap was het tijd voor het toetje in de vorm van een mega slagroomtaart. Aan Rene van Kooten en Lone van Roosendaal (beiden genomineerd voor hun hoofdrol in Bridges of Madison County) de eer de taart aan te snijden onder toeziend oog van Mylene en Rosanna en Esmee Dekker.

Veel rust en tijd om hem op te eten is er dan weer niet, men moet weer door met de interviews. Nog een laatste foto, even bijpraten met een collega en dan langzaam aan vertrekt iedereen om nog even van zijn vaak vrije maandag te genieten.

Stemmen kunnen we niet op deze categorieën maar wel op die voor de publieksprijs. Voor het stemmen en alle informatie kun je kijken op www.admusicals.nl

We gaan het 24 januari allemaal live bekijken. Er zijn (ook voor publiek) kaarten te koop en daarnaast wordt het ook live uitgezonden op de NPO.

Klik hier voor de fotoreportage

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen
Video: Rob de Haan